Гледай на живо

Коя част на Милано ще вдигне скудетото - Гледайте "Контра"

Китаец фаворит за второто място в Алфа Ромео през 2022

Китаец фаворит за второто място в Алфа Ромео през 2022

Гуан-Ю Джоу е топ фаворитът за второто пилотско място в тима на Алфа Ромео във Формула 1 за сезон 2022, това сочи информация на motorsport.com.

Според изданието сделката между пилота от академията на Алпин и базирания в Хинвил екип вече е договорена, като остава само тя да бъде официализирана. В момента китаецът се състезава във Формула 2, като това е негова трета поредна кампания в шампионата. В нея той има записани три победи в първите 15 старта и заема втората позиция в генералното класиране с пасив от 15 пункта спрямо лидера Оскар Пиастри, който също е от академията на Алпин.

Алфа Ромео потвърдиха привличането на Валтери Ботас
Алфа Ромео потвърдиха привличането на Валтери Ботас

Освен Джоу, други фаворити за мястото до Валтери Ботас са Антонио Джовинаци и Тео Поучер. Поучер също се състезава във Формула 2, но той е член на академията на Заубер, което му дава известно предимстОсвен Джоу, други фаворити за мястото до Валтери Ботас са Антонио Джовинаци и Тео Поучер. Поучер също се състезава във Формула 2, но той е член на академията на Заубер, което му дава известно предимство срещу Джоу. Младият французин има две победи от началото на кампания и заема петото място в шампионата с пасив от 40 пункта спрямо Джоу. 

Тео Поучер

За него обаче това е едва първи сезон във Формула 2 и от Заубер се надяват той да премина в отбора на Алфа Ромео във Формула 1 най-късно през 2023 година. Нико Хюлкеберг пък, който също бе сочен за вариант за мястото до Ботас сам потвърди по време на уикенда за Гран При на Италия, че е вън от битката за него.

Хюлкенберг е вариант за съотборник на Ботас в Алфа Ромео
Хюлкенберг е вариант за съотборник на Ботас в Алфа Ромео

Ръководителят на екипа Фредерик Васьор коментира цялостната ситуация с второто място в неговия отбор. Французинът заяви, че в Хинвил ще изчакат още малко развоя на сезон във Формула 2 преди да вземат своето решение.

Гуан-Ю Джоу

„Джоу се представя добре във Формула 2 и затова е в списъка. Не само защото е китаец, а защото е сред лидерите във Формула 2. Той спечели няколко състезания и мисля, че всики отбор от Формула 1 го следи. 

Гуан-Ю Джоу

„Първите четири кръга от Ф2 бяха на много различни писти. Сега им предстоят повече класически такива. Освен това новобранците има натрупан опит и ще видим как ще се развият следващите 2-3 кръга и какъв е напредъкът на всеки пилот“, каза Васьор.

Гуан-Ю Джоу

Едно от основните предимства, които Джоу има над Поучер е неговият по-богат опит с автомобил от Формула 1. Китаецът неколкократно е взимал участие в тестове със стари болиди на Рено (Алпин), а в Гран При на Австрия по-рано тази година той участва и в първата свободна тренировка на мястото на Фернандо Алонсо. Поучер от своя страна и само един тестов ден зад волана на автомобил от Формула 1, като това се случи на „Хунгароринг“ в дните след Гран При на Унгария в началото на август.

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти