Ще бъде ли преразгледан чл. 44 (2)? Аматьорите имат право да закрият професионалния футбол на конгреса на БФС

Ще бъде ли преразгледан чл. 44 (2)? Аматьорите имат право да закрият професионалния футбол на конгреса на БФС

През последните 30 години една от най-често срещаните реплики след несполучливи мачове на клубно и национално ниво в България е “закривай БФС”, “закривай националния отбор” или “закривай този цирк “А” група”.

И ако думите на запалянковците са по-скоро плод на емоция, се оказа, че Устава на Българския футболен съюз дава това право на аматьорските клубове, където ритат за здраве и удоволствие голяма част от феновете на футбола.

Член 44 (2) е категоричен: Решенията за изменение и допълнение на устава, за преместване на седалището, за преобразуване или прекратяване на БФС се вземат с мнозинство 2/3 от присъстващите делегати.

Това значи, че ако всички клубове присъстват на конгреса, подобно решение може да се вземе с 354 от 531 гласа.

Справката показва, че в България има само 31 професионални футболни клуба и поне на хартия те не могат да прокарат нито едно решение без съгласието на аматьорите. Няма значение, че бюджетите на част от тях надхвърлят 10-20 млн. лева, а повечето тимове от “А” и “Б” областните групи се издържат с до 50 000 лева на година.

Уставът обаче е категоричен, че именно аматьорите могат да изберат президент и Изпълком на футболния съюз дори да не получат подкрепа за това от нито един клуб от efbet, Втора и четирите Трети лиги.

А вече е ясно, че правилникът им позволява и да закрият футболния съюз.

Още от БГ Футбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти