Борислав Михайлов: Амбициран съм да водя БФС в следващите четири години

Президентът на Българския футболен съюз Борислав Михайлов гостуваше в предаването "Гостът на Sportal.bg", което беше излъчено на живо в Sportal.bg, Sportal TV и страницата на Sportal.bg във "Фейсбук". Бившият вратар говори по актуални теми от българския футболен живот. Припомняме, че на 12 октомври трябва да се проведе извънреден конгрес на футболната централа.

12 Борислав Михайлов в "Гостът на Sportal.bg"

"Конгрес на 12 октомври ще има. Спазваме законите. Дали е правилно това решение да се взема от Съда, не знам. За първи път това се случва в България. Много неща трябва да организираме. Нашите опоненти на никой не обясниха защо толкова бързат за Конгрес, щом има Конгрес през март месец. По този начин вкарват българския футбол в напрежение и интриги. Те си вкараха и по електронен път, и писмено документи за Конгрес. 35 клуба от подписалите се не отговарят на условията. В съда никой не е обърнал внимание на нашите доводи. Нито датата отговаря на желанието на тези 190 души. По това време играем със Северна Ирландия и първенствата вървят. Както и да е – Конгрес ще има и той ще се проведе по всички правила. 

"За първи път Конгресът е свикан от съда. В дневния ред няма нищо креативно за в бъдеще. Нито има програма за бъдещо развитие. Нито има бюджет за следващите 4 години. Ще проведем Конгреса по този дневен ред. Когато се върнах, казах, че се връщам, за да си изкарам мандата. Бях подкрепен от над 300 клуба, които искаха да има Редовен Конгрес, в който всеки да си изложи вижданията. Мандатът е до март. Точка втора е: „Прекратяване на мандата“. Конгресът се провежда по тези точки и ще бъде законен. 

След 2019-а година на два пъти моите колеги се опитаха да направят Конгрес. Заради пандемията на два пъти се отложи Конгресът. Един път имаше желание за Конгрес от г-н Порточанов, но му бе отказано заради недостиг на клубове - 1/3. Завръщането ми не съвпада с кандидатурата на г-н Бербатов. Имах желание да си завърша мандата, за да бъде всичко така, както трябва да бъде". 

За писмото, изпратено до БФС от президента на УЕФА Александър Чеферин, Михайлов сподели следното. 

"Всеки се превежда и чете така, както му харесва. Писмото беше по повод онлайн срещата между футболните президенти. Съмнява ме, че само опонентите ни знаят английски. Срещата беше за Световно първенство на две години и многото мачове. Мнението на УЕФА и на всички 55 държави, които са членове, е да няма промени, защото календарът е пренаситен". 

Михайлов сподели, че си е взел поука, докато беше оставка.

"Трудно е да бъда обвиняван в липса на морал от хора, за които всички знаят какво са направили. Да, наистина бях уморен. Имаше много натиск. Когато си най-отгоре, мястото е най-ветровито. Всички знаят, че случилото се на мача с Англия не е случайно. България никога не е била расистка държава. Всичко беше подготвено. Взех си много поуки за промените, които трябва да бъдат направени. Всички точки по нашата програма са изпълнени на над 100 процента. Има много неща, които трябва да се надграждат. Винаги сме в контакт с клубовете и сме ги питали какво не има харесва, за да бъде направено. Футболният съюз организира първенствата във всяка една държава". 

На въпрос дали има война във футбола ни и кога България ще разполага с модерни стадиони Борислав Михайлов отговори така:

"Много пъти казах, че темата е интересна за журналистите. За мен война във футбола няма. Има Конгрес. Има извънредна ситуация в държавата и тя е пандемия. Аз затова исках да има време. Не е само Бербатов е кандидат, не е и само Михайлов кандидат. Благодаря на хората, които досега са ме избирали и подкрепят кандидатурата ми. Трябва да има креативност. В сравнение с държави около нас, сме много по-добре. Погледнете другите държави на какво ниво са откъм стадиони, осветление. Румъния е три пъти по-голяма от България. Надявам се държавата ни да продължава да инвестира в спорта. Трябва да бъде направен поне един национален стадион и няколко по-малки. Според мен ще има нов национален стадион. Когато в Северна Македония направиха стадион, всички казаха: „Ето, вижте, футболният съюз нищо не прави“. Не, не футболният съюз прави стадиони, а държавата".

Обещахме преди три години и половина инвестиция за шест милиона в инфраструктурата, а инвестирахме 12 милиона. Не могат хора, на които съм плащал образованието в УЕФА, да казват, че са по-запознати от мен с нещата в УЕФА. Аз съм в добри отношения с всички. Петър Величков и Боби Станков преди да започнат кампанията с Бербатов, ми се обадиха и ми казаха, че отиват в екипа на Бербатов. Тогава нямах намерение да се връщам, нямаме конфликт, нямам проблем никакъв, не може човек да казва обратното на истината. Помагал съм на Боби Станков да се развива, беше отличен служител, Величков беше 8 години в изпълкома, не водя престрелка с никого. Всеки има глава на раменете си". 

"Няма шанс да има война във футбола! Футболът винаги се е оправял - с държавна подкрепа или без подкрепа, по време на пандемия, няма случай някой да не си е взел заплатата на първо число, откакто съм президент. Няма значение, че е пандемия. Увеличава се броят на играчите, БФС има електронно първенство - всички нива, в т.ч. жени, всичко е достъпно, доста напред сме като развитие. Първенството ни е интересно, добре се представяме в евротурнирите, не смятам, че има нещо извънредно във футбола".

"Аз тогава бях президент, а Мъри треньор. Още тогава казах на Митко, че постъпката му не е добра, когато реши да се откаже от националния отбор, но това си е негово решение. Националният отбор е нещо велико. Нямам нищо общо с пътя на Бербатов. Когато се отказах от футбола, не ми се ставаше треньор. Бях уморен. Тогава реших, че мога да стана президент. Бях година и половина член на Изпълкома, както и четири години бях първи вицепрезидент. Винаги съм бил в перфектни отношения и с тримата.

Винаги гласовете са се броили в залата. Това, което казва Величков, е абсолютно несериозно. Има едни и същи неща, които се правят. Няма как да правим различни Конгреси. Неговите пликове и нещата, които говори, не са сериозни. Той е избиран последните осем години два пъти и защо тогава не каза, че има неща, които са нередовни?

Само в България се търси нещо, което да не се хареса. Аз ходя на мачове на националния отбор. Нямам задължения да ходя на мачове от първенството".

"ДЮШ са в клубовете и се развиват от клубовете. Футболът е професия и бизнес. Продава ги и купува други. Футболният съюз и държавата могат да помагат, но това е работа в клубовете". 

"Конгресът се провежда по дневния ред. Хората, които са били на предния Конгрес, знаят какво е било и какво е изпълнено. Амбициран съм да водя българския футболен съюз в следващите четири години. Починах си година и половина и съм с нови сили. На 58 години съм. Има кандидати за президенти на 65-66. На 72-74 някои стават президенти на САЩ. Трябва да има доверие във футбола от медиите и повече програми за развитие на инфраструктурата, за което ние можем да помогнем. Да намери начин за подпомагане финансово на по-малките клубове. Има неща, които трябва да се направят още". 

"Футболният съюз винаги е помагал. При нас се спазва лицензионната схема на УЕФА и БФС. По тази схема ние пазим и държавата. Ние сме събирачи на това, което е дължимо към държавата. Държавата трябва да вземе решение по какъв начин да помага на клубовете, а не да им опрощава дълговете, което е невъзможно. В България данъчната ставка е много ниска". 

"В деня след мача с Англия аз трябваше да бъда при министър Кралев с програма за развитие. Всички средства от програми на ФИФА и УЕФА са взети от БФС. Аз знам какво взима и Мароко, и България. Печелили сме по три програми Хеттрик напред, за да направим базата".

"Не сме в лоши отношения с футболистите от САЩ’94. Всеки в даден момент тръгва по различен път и има различни разбирания. Всеки един от тях е във футбола. Това, че Мартин и Стилиян подкрепят Бербатов, не е ненормално. Брат с брат си се кара. Важна е средата".

"Решено е на Конгрес аматьорските клубове да имат същия глас като професионалните. Това е демокрацията. На един Конгрес се решава, че всеки трябва да има един глас. Аматьорските клубове са основата на пирамидата и без нея няма как футболът да съществува. Докато почивах, мислех да напиша книга. Обичам да ходя на лов и на риба". 

За Изпълкома и президентите на футболните клубове в него Михайлов сподели:

"Решенията винаги могат да бъдат неправилно взети, защото има голям натиск. Смятам, че в изпълкомите, които съм имал, е имало винаги баланс. Президенти, бизнесмени, прокурори, бивши футболисти. Били са много добре балансирани и винаги със сериозни хора". 


Carlsberg "Домът на Феновете" е новата секция на Sportal.bg за игри. С регистрацията си Вие ще можете да персонализирате Вашето съдържание и да участвате в нашите игри за страхотни награди.

Регистрирай сe

Още от БГ Футбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти