Феноменален Баная удържа вдъхновения Куартараро и триумфира в ГП на Сан Марино

Феноменален Баная удържа вдъхновения Куартараро и триумфира в ГП на Сан Марино

Въпреки грешния стратегически избор на мека задна гума и съответната загуба на темпо във финалните турове, Франческо Баная (Ducati) записа своята втора поредна победа в MotoGP след като триумфира в Гран При на Сан Марино.

Италианецът започна надпреварата на „Мизано“ от първата позиция и се изстреля в челото още от самото начало като неговият аванс в един момент достигна цели три секунди. Втората половина на състезанието обаче бе доста сложна за Баная заради загубата на ресурс в задния слик и по-високото темпо на Фабио Куаратараро (Yamaha), който в определени моменти бе с по половин секунда на обиколка по-бърз.

Все пак времето на французина не стигна и той трябваше да се задоволи с втората позиция днес. Трети след състезанието на живота си остана световният шампион в Moto2 за 2020 Енеа Бастинини (Esponsorama Ducati). Италианецът стартира 12-и, но още в първите шест тура се добра до четвъртото място, след което с лекота настигна и изпревари Джак Милър (Ducati) в спора за третото място. Той обаче нямаше времето, а и темпото да застигне лидерите, но си тръгва доволен от „Мизано“ след своя първи подиум в кралския клас.

Четвърти финала пресече Марк Маркес (Honda), а пети остана Милър, който започна добре, но след една грешка в осмия тур загуби темпо и се смъкна в подреждането. Шести остана световният шампион Жоан Мир (Suzuki), който пресече финала на пета позиция, но бе смъкнат с едно място заради напускане на очертанията на трасето във финалния тур.

Старт на състезанието! Най-добро потегляне направи Баная, докато зад него Милър изгуби второто място от Куартараро в първия завой. Още във втория обаче австралиецът направи контра и зае позицията зад своя съотборник.

До края на първия тур потеглилият първи Баная успя да отвори повече от секунда аванс спрямо Милър. В същото време третият Куартараро бе подложен на сериозна преса от Хорхе Мартин (Pramac Ducati) и Марк Маркес.

В края на втория тур Маркес бе изпреварен от Алейш Еспаргаро (Aprilia) в спора за петото място с перфектна маневра от външната страна на 14-я завой. 

В първата половина на третата обиколка Куартараро и Мартин проведоха страхотен дуел за третата позиция, който обаче го отдалечи на повече от секунда от Милър. Самият дуел приключи на 14-а крива когато Мартин допусна грешка и се озова на асфалта.

След падането на Мартин напрежението за Куартараро спадна, тъй като той имаше аванс от близо две секунди спрямо групата на Марк Маркес, Бастианини и Алейш Еспаргаро.

В края на първите седем от общо 27 обиколки Баная имаше аванс от 1.3 секунди спрямо Милър, който имаше идентична преднината спрямо Куартараро, докато французинът водеше с цели 3.5 секунди на Бастианини. Световният шампион в Moto2 за 2020 правеше състезанието на живота си, в което стартира 12-и, но за по-малко от шест тура се добра на четвъртото място.

В края на осмия тур Милър и Баная допуснаха идентични грешки при преминаването на бързия 13-и завой и загубиха по повече от секунда спрямо Баная и преследващата ги група. И двамата пилоти влязоха с прекалено висока скорост в кривата и съответно направиха бърза екскурзия през зоната за сигурност, която за тяхна радост има огромна асфалтова част.

След грешките и на двамата лидерът в световния шампионат Куартараро намери по-бързо правилния ритъм и започна малко по малко да топи аванса на своя австралийски съперник. И двамата обаче бяха по-бавни от Баная, чиято преднина достигна 2.8 секунди в края на десетата обиколка.

В шестия завой на 14-а обиколки дойде и първата атака на Куартараро, която бе и успешна. Така французинът се изкачи до второто място и веднага започна да топи аванса на лидера Баная.

Зад Куартараро и Милър, в същата 14-а обиколки и Алекс Ринс напредна с една позиция, след като пилотът на Suzuki успя да изпревари Марк Маркес в спора за петото място на 14-я завой.

В 16-а обиколка Бастианини свали повече от 0.7 секунди от аванса на Милър след като записа не само най-бързата обиколка в състезанието, а и нов рекорд в състезателно темпо на „Мизано“.

Италианецът повтори своя най-бърз тур и в 17-а обиколка, когато успя да намали изоставането си спрямо Милър на 1.1 секунди.

Точно зад него Ринс напусна състезанието след грешка на спирането за първия завой в 18-а обиколка. Тя отбеляза нов най-бърз тур за Бастианин, който вече бе на само 0.2 секунди зад Милър в спора за последната позиция на почетната стълбичка.

В 13-я завой на 19-а обиколка Бастианини се изкачи на третата позиция с категорична маневра срещу Милър. В същия тур среднотвърдата гума на Куартараро започна да си казва думата и той стопи повече от половин секунда от аванса на Баная. Така той стана само 1.2 секунди по-малко от осем обиколки преди края на състезанието.

Зад двамата лидери за по-малко от обиколка Бастиани успя да се откъсне драстично пред Милър и дори започна да топи преднината на Куартараро, която бе 2.5 секунди шест тура преди края на състезанието.

Самият французин изоставаше с точно секунда спрямо Баная пет обиколки преди карирания флаг, а забавени повторения показаха лошото състояние на задния слик на лидера.

В началото на последните три тура разликата между първите двама бе само половин секунда, докато Бастианини бе на цели три зад тях.

Край на състезанието! Въпреки темпото на Куартараро, Франческо Баная направи ново безгрешно каране и записа своята втора поредна победа в MotoGP. Втори остана лидерът в шампионата Куартараро, а трети на подиума се качи световният шампион в Moto2 за 2020 Енеа Бастианини, за когото това е първо призово класиране в MotoGP.

В генералното класиране лидер с общо актив от 234 точки остава Куартараро, втори с пасив от цели 48 пункта е Баная, а тройката с изоставане от 66 затваря Мир. 

До края на сезона остават само четири старта, като първият от тях ще бъде след две седмици за Гран При на Америка на „Пистата на Америките“ в Остин, Тексас. След пътуването зад Окена керванът ще се завърне на „Мизано“ за Гран При на Емилия-Романя на 24 октомври, а на 7 и 14 ноември ще се проведат и финалните два кръга за годината на „Портимао“ и „Рикардо Тормо“.

Снимки: Gettyimages

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти