Силвано Пранди - за Европейското първенство, мислите за оставка и липсата на добре познати имена

Волейболните национали продължават с тежката подготовка преди Европейското първенство. Селекционерът Силвано Пранди повика 20 състезатели, които ще изпробва в седемтте контроли, които предстоят в следващите седмици. В списъка му се завърнаха имената на опитните Николай Николов, Светослав Гоцев и Тодор Скримов. Освен това още четирима “нови” волейболисти се присъединиха към лагера в София, който от края на другата седмица ще се пренесе в Самоков. Това са Велизар Чернокожев, Жани Желязков, Илия Петков и Петър Каракашев.

Националният отбор си върна блясъка преди Европейското първенство
Националният отбор си върна блясъка преди Европейското първенство

“Винаги взимам решенията по отношение на това кой състезател да повикам по три основни причини - тактически, технически и морални. Тези състезатели (б.р. Денис Карягин и Радослав Парапунов) имат бъдеще в българския волейбол, но според мен още не са узрели да играят на това ниво, както във физическо отношение, така и технически. На тях им предстои работа и очаквам още следващата година да покажат друго лице. По отношение на Европейското първенство, предпочитам да заложа като втори вариант или на Велизар Чернокожев, или на Жани Желязков. Това ще си покаже в подготовката.”, заяви Пранди.

13 Открита тренировка на мъжкия национален отбор по волейбол на България

Не остана незасегната темата за липсата на Николай и Розалин Пенчеви.

“Преценил съм, че тези състезатели, които са тук в момента могат да дадат повече. Първо, че те превъзхождат Пенчеви и второ, защото в тях има перспектива в бъдеще да се развият. Цялата концепция, която имаме е свързана с определени играчи и определено виждане за стила на игра и аз не смятам, че трябва за всеки турнир да се викат различни състезатели. По този начин трудно ще се направи един отбор, който да изгради определени механизми помежду си. Бих казал, че братя Пенчеви имат немалък опит в националния отбор. Особено Николай Пенчев е бил в националния отбор 10 години и показва качествата си. Не изключвам възможността да бъде повикан при необходимост, но съм преценил, че това е групата, с която бих работил.”

13 Открита тренировка на мъжкия национален отбор по волейбол на България

Опитният треньор разкри и очакванията си за Европейското първенство.

“Нашата цел винаги е била такава и ще продължава да бъде - да играем всеки мач добре. Да не се връщаме пак на темата за процеса на конструиране на един отбор. Вярвам, че ще играем по-добре. Конкретните цели, които си поставяме поне по отношение на първата група, в която ще бъдем е поне да се класираме за плейофа и след това вече докъдето можем да стигнем.”

Цветан Соколов: Много се надявам да си върнем част от самочувствието
Цветан Соколов: Много се надявам да си върнем част от самочувствието

Силвано Пранди коментира и оставката си.

“Ако аз като треньор вярвах, че мога с магическа пръчка да направя един играч на средно ниво на секундата играч на световно ниво или пък един отбор да заиграе добре по най-бързи начин, със сигурност щях да си подам оставката, защото очевидно не се е получило това, което съм смятал и съм казал, че ще направя. Като човек, който води отбори на най-високо ниво в продължение на 40 години, вярвам в процеса и съм човек, който е свикнал да работи и знам, че е нужно търпение. Не съм си правил никакви илюзии, че ще отидем в Италия и ще започнем да мачкаме наред всички световни сили. Друг е моментът, че ако президентът на федерацията Любо Ганев прецени, че не желае вече аз да изпълнявам този ангажимент, ако ръководството на федерацията не вярва в моите методи и моята визия, тогава не представялва никакъв проблем аз да си тръгна.”, завърши италианският волейболен специалист.

Снимки: Борислав Трошев

Още от Волейбол

Виж всички