Наказание за Ди Граси подари победата на Лин във втория старт в Лондон

Наказание за Ди Граси подари победата на Лин във втория старт в Лондон

Лукас ди Граси (Audi) пресече първи финалната линия в края на второто състезание от Формула Е в Лондон, но победата бе за Алекс Лин (Mahindra), тъй като бразилецът получи 20-секундо наказание.

Причина за санкцията на шампиона за 2017 година бе маневрата, с която той пое лидерството в средата на дистанцията. Той направи това по време на втория период с автомобил за сигурност, при който от немския тим се опитаха да приложат огромна хитрост и да излязат начело с минаване през пит лейна. Конфигурацията на трасето в британската столица позволява това да се случи и в крайна сметка Ди Граси пое лидерството.

Стюардите обаче не останаха впечатлени от този номер на Ди Граси и веднага започнаха разследване срещу него. Така осем минути преди края на надпреварата, на бразилеца му бе наложено наказание с преминаване през бокса, което той така и не изтърпя до финала. Причина за решение на Ди Граси и Audi бе тяхното разбиране, че те не са нарушили по никакъв начин правилника със своя ход.

Това обаче също не се хареса на комисарите и те показаха черен флаг на пилота в началото на финалния тур. Въпреки това, той бе класиран на осма позиция в крайното класиране, на която се и движеше преди да премине през бокса. Все още не е ясно дали от Audi ще обжалват наказанието, или ще се примирят с последствията.

А отпред освен Лин на почетната стълбичка още се качиха Ник де Врийс (Mercedes) и Мич Евънс (Jaguar), които завършиха втори и трети. Четвъртото място и най-бързата обиколка бяха за Робин Фрайнс (Virgin), а топ 5 затвори Паскал Верлайн (Porsche). Шести и седми останаха Максимилян Гюнтер (BMW) и Ник Касиди (Virgin), докато последните две места в зоната на точките зад Ди Граси бяха завоювани от Серхио Сете Камара (Dragon) и вчерашния победител Джейк Денис (BMW).

Потеглилият от полпозишън Щофел Вандоорн (Mercedes) остана 12-ти, след като бе ударен от Оливър Роулънд (Nissan) на спирането за десети завой след втория рестарт. Лидерът в генералното класиране преди днешния ден Сам Бърд (Jaguar) за втори пореден ден не взе точки след като бе замесен в няколко контакта в хода на състезанието и не стигна до неговия финал.

А след него на върха класирането в шампионата с 95 точки се завърна Де Врийс, следван от своя сънародник Фрайнс с 89 и Бърд с 81. С днешния си успех Алекс Лин се изкачи до шестата позиция с общ актив от 78 пункта, като пред него на четвърто и пето място с по 80 са Денис и Антонио Феликс да Коща (DS Techeetah). Португалецът записа нула днес след като бе елиминиран от надпреварата след контакт с Андре Лотерер (Porsche), който предизвика и второто излизане на автомобила за сигурност.

Седмият сезон в историята на Формула Е и първи такъв със статут на Световен шампионат на ФИА ще завърши с две надпревари на бившето летище „Темпелхоф“ в Берлин на 14 и 15 август. За тях организаторите възнамеряват да използват две различни конфигурации на трасето, както бе и преди година, когато немската столица прие шест старта за девет дни.

Снимки: © FIA Formula E

Още от Моторни спортове

Виж всички