Ромен Грожан ще дебютира на овал по-късно това лято

Ромен Грожан ще дебютира на овал по-късно това лято

Бившият пилот във Формула 1 Ромен Грожан ще направи своя дебют на овално състезание в американските серии Индикар когато шампионатът посети късото трасе „Гейтуей“ край Сейнт Луис на 21 август.

Отборът на Грожан готов с допълнителна кола, ако той реши да участва в овално състезание
Отборът на Грожан готов с допълнителна кола, ако той реши да участва в овално състезание

Първоначално французинът възнамеряваше да участва само в 12-те неовални старта през кампанията и да пропусне останалите четири. Характеристиките на „Гейтуей“ обаче коренно се различават от тези на големия овал в Тексас и легендарния такъв в Индианаполис където се проведоха първите три овални надпревари за годината. В Сейнт Луис трасето прилича много повече на традиционно такова с почти отсъстващи позитивни виражи в завоите и дължина от само 1.25 мили.

Фитипалди отново ще бъде заместник на Грожан
Фитипалди отново ще бъде заместник на Грожан

Именно този по-малък риск, който идва с по-ниските скорости на трасето, което се намира в щата Илинойс е накарал Грожан да преосмисли своето решение за състезанията на овали. Въпреки участието на френския пилот в старта на 21 август, Пиетро Фитипалди също ще се включи в тази в Сейнт Луис. Бразилецът ще седне в болида с №52 на Dale Coyne Racing, докато Грожан ще проъдлжи да управлява този с №51.

Ромен Грожан с дебютен подиум в Индикар  (видео)
Ромен Грожан с дебютен подиум в Индикар (видео)

Сезон 2021 в Индикар продължава на 8 август с дебютната надпревара по улиците на Нашвил (Тенеси). Седмица по-късно ще се проведе и втората за годината Гран При на Индианаполис, преди керванът да се насочи към Илинойс за единственото си нощно състезание през годината.

Снимки: IndyCar.com

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти