Гледай на живо

Евро 2020: Белгия - Русия 2:0 /почивка/

Драматичен финал и победа за Да Коща в Монако

Драматичен финал и победа за Да Коща в Монако

След една невероятна последна обиколка по улиците на Монако, действащият шампион във Формула Е Антонио Феликс да Коща завоюва своята първа победа за сезон 2021.

Пилотът на DS Techeetah, който стартира от полпозишъна, на три пъти загуби водачеството на пистата, но бе най-съобразителен във финалния тур и така стигна до победата. Първо той бе изпреварен от стартиралия втори Робин Фрайнс (Virgin) още в третия тур, след което си върна водачеството благодарение на по-ранното активиране на „атакуващия режим“. Това обаче не се задържа за дълго, тъй като когато времето с по-висока мощност на португалеца свърши, неговият нидерландски конкурент мина пред него безпроблемно на старт/финалната права.

След второто използване на „атакуващия режим“ двамата бяха точно един зад друг, като шампионът използва своя фен бонус при минаването през тунела и не остави шанс да Фрайнс. По-малко от обиколка по-късно, пилотът на Jaguar Мич Евънс показа изключителна смелост на изкачването към казиното и благодарение на „атакуващия режим“ той излезе начело. 

Тогава обаче заради спрелия на пистата автомобил на Рене Раст (Audi) на трасето бе изкаран автомобилът за сигурност, който престоя на него близо осем минути. При възобновяването на надпреварата шест минути преди нейния край, Евънс имаше по-малко енергия и нуждата да пести повече му коства шансът за победа, който бе откраднат от да Коща на спирането за шикана след тунела във финалния тур. До края на обиколката, новозеландецът попадна под обстрела на Фрайнс и Жан-Ерик Верн (DS Techeetah), като той загуби позиция само от пилота на Virgin в спринта към финалната линия. Преди това обаче, Евънс пресече втората част на шикана около басейна, с което запази позиция спрямо Фрайнс и това се разследва от стюардите.

Четвърти финала пресече Верн, който взе и бонус точката за най-бързата обиколка, а зад него останалите места в зоната на точките бяха за Максимилян Гюнтер (BMW), Оливър Роулънд (Nissan), Сам Бърд (Jaguar), Ник Касиди (Virgin), Андре Лотерер (Porsche) и Алекс Лин (Mahindra). От водачите в шампионата преди старта на днешния ден, единствено Бърд си тръгва с точки от Княжеството, благодарение на седмото си място. До него той достигна след едно прекрасно състезание, в което спечели цели девет позиции. Дуото на Mercedes – Ник де Врийс и Щофел Вандоорн имаха ден, изпълнен с проблеми и логично не взеха точки.

Първо в квалификацията, де Врийс остана 23-и, а преди състезанието получи и наказание с десетсекунден престой в бокса заради ново компоненти в неговата задвижваща система. В същото време, бившият пилот във Формула 1 – Вандоорн даде едва 15-о време в сесията за място, а в самото състезание дори и не стигна до финала след удар с Паскал Верлайн (Porsche). Де Врийс пък имаше технически проблеми в самия край на дистанцията и също не бе класиран.

След нулите на Вандоорн и де Врийс и седмото място на Бърд, лидер в класирането след седмия кръг за сезона с 62 точки е Фрайнс, втори с 57 е де Врийс, а трети с 54 е Евънс. Днешният победител да Коща, който взе и трите бонус точки за полпозишъна е четвърти с 52 пункта.

 Седмият сезон в историята на Формула Е ще продължи с две състезания на пистата в Пуебла (Мексико) на 19 и 20 юни.

Снимки: © FIA Formula E

Още от Моторни спортове

Виж всички