Ето колко е струвал седмият пореден дубъл на Мерцедес във Формула 1

Ето колко е струвал седмият пореден дубъл на Мерцедес във Формула 1

Отборът на Мерцедес разкри колко точно му е струвало спечелването на седмия пореден дубъл от титли при пилотите и конструкторите във Формула 1 през сезон 2020.

След забавения старт на миналогодишната кампания заради пандемията от коронавирус и провеждането на 17, вместо първоначално предвидените 22 състезания, разходите на базирания в Бракли тим възлизат на близо 325 милиона британски лири. Това е с повече от 8 милиона по-малко в сравнение с предходната година, когато тимът е похарчил 333.2 милиона за 21 състезания.

Въпреки тези разходи и намалените приходи от наградните фондове в края на годината, сезон 2020 е печеливш за Мерцедес и във финансово отношение. Приходите от спонсори и от ФОМ възлизат на 355.5 милиона, което след удръжки означава, че немският производител е с чиста печалба от 13.6 милиона британски паунда, в сравнение с печалба от 14.7 милиона година по-рано.

Публикуването на финансовия отчет за 2020 година показва, че световните шампиони ще трябва да намалят близо тройно своите разходи през настоящата кампания. Това е така, тъй като сезон 2021 е първият в историята на Формула 1, в който в сила е таван на разходите. През 2021 година той е 145 милиона щатски долара (115 милиона британски лири), като през следващите две години той ще спада с по пет милиона долара годишно. 

Въпреки това, броят на служителите в Бракли не спира да расте, като от 2018 насам на различни длъжности са били назначени близо 100 души. Освен, че сезон 2021 има таван на разходите, в него са предвидени и цели 23 състезания, което допълнително усложнява намаляването на разходите в хода на кампанията.

Снимки: Gettyimages

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти