Официално: Формула 1 с три спринтови състезания през 2021-а

Официално: Формула 1 с три спринтови състезания през 2021-а

След единодушно одобрение от страна на отборите, Международната автомобилна федерация (ФИА) потвърди, че в съботните дни на три от уикендите във Формула 1 през 2021 година ще се проведе така наречената „спринтова квалификация“.

Тя ще представлява 100-километрова състезание, резултатите от което ще оформят стартовата решетка за същинската неделна надпревара без да има никакви обръщания на класирането. Редът на стартиране за съботния ден пък ще бъде определен в петък следобед, когато ще се проведе и класическата квалификация.

Преди нея ще има и една 60-минутна свободна тренировка, а автомобилите ще влязат под условията на „закрит парк“ от началото на петъчната квалификация. В събота сутрин ще бъде предвидена и втора подготвителна сесия с продължителност от един час, но в нея тимовете няма да могат да правя съществени промени в настройките на своите автомобили.

„Развълнувани сме от тази възможност, която ще предостави нещо ново на нашите фенове. Да видим нашите пилоти да се борят цели три дни ще е невероятно изживяване и съм сигурен, че пилотите ще са развълнувани за тази възможност за нови битки“, заяви изпълнителният директор на Формула 1 Стефано Доменикали.

„Спринтовата квалификация“ ще се проведе на „Силвърстоун“, „Монца“ и трето трасе, което ще бъде обявено допълнително, като първите трима в нея ще получат точки за шампионатите. Победителят в спринта ще вземе три точки, вторият - две, а третият - една.

Пълен формат на състезателните уикенди със спринтова квалификация:

Петък сутрин: Свободна тренировка 1, пилотите ще разполагат с два комплекта гуми по техен избор

Петък следобед: Класическа квалификация, пилотите ще разполагат с пет комплекта меки гуми

Събота сутрин: Свободна тренировка 2, пилотите ще разполагат с един комплект гуми по техен избор

Събота следобед: Спринтова квалификация, пилотите ще разполагат с два комплекта гуми по техен избор

Неделя следобед: Състезание

Гледайте най-вълнуващите състезания от MotoGP, WRC, NASCAR и Supercars, на живо, само в ефира на MAX Sport.

Снимки: Gettyimages

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти