Гран При на Турция във Формула 1 под въпрос?

Гран При на Турция във Формула 1 под въпрос?

По-малко от две седмици след като бе обявено, че пистата „Истанбул Парк“ в Турция ще приеме кръг от тазгодишния шампионат във Формула 1 на 13 юни, се появи една огромна въпросителна около неговото провеждане.

Официално: Турция сменя Канада в календара на Формула 1 за 2021
Официално: Турция сменя Канада в календара на Формула 1 за 2021

Тя дойде, след като властите във Великобритания добавиха южната ни съседка в своя „червен списък“ заради високия брой заразени в страната. Според тази разпоредба, всеки който е бил в Турция в рамките на десет дни преди пристигането си на Острова, ще трябва да бъде подложен за задължителна карантина. В този случай, стандартните изключения, от които се възползват хората работещи във Формула 1 при завръщането си във Великобритания след състезания няма да бъдат валидни, тъй като Турция е в този списък.

„Наясно сме с решението на британското правителство относно ограниченията свързани с пътуванията към и от Турция и в момента оценяваме ситуацията. Повече детайли ще бъдат обявени в следващите дни“, се казва в обръщението на Формула 1.

Според източници в падока, една от опциите е състезанието в Турция, което трябва да се проведе седмица след това в Азербайджан да бъде отменено и вместо това шампионатът да добави второ такова на „Пол Рикард“ на 20 юни. Друг вариант, отново включващ отмяна на старта на „Истанбул Парк“, е Гран При на Франция да се проведе на 20 юни вместо на 27, след което керванът да се насочи към Австрия за две поредни състезания на „Ред Бул Ринг“. Теоретично е възможно и надпреварите в Азербайджан и Турция да разменят своята последователност, което ще даде повече време за отборите след тяхната визита в южната ни съседка.

Освен Гран При на Турция, друго голяма спортно събитие засегнато от решението на британските власи е финалът на Шампионската лига, който трябва да се проведе на 29 май в Истанбул. В него участие ще вземат двата английски клуба Манчестър Сити и Челси, като е много възможно той да бъде преместен в Лондон, където ще бъдат допуснати и фенове.

Снимки: Gettyimages

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти