Марк Селби пое контрола върху финала в "Крусибъл" преди кулминацията

Марк Селби пое контрола върху финала в "Крусибъл" преди кулминацията

Марк Селби спечели седем от деветте разиграни фрейма във вчерашната вечерна сесия и поведе с 10:7 на Шон Мърфи преди финалния ден на Световното първенство по снукър. Забележителното представяне на Веселяка от Лестър бе гарнирано с почти безупречен подбор на ударите в началото на сесията, а към края й (най-вече последните 2-3 фрейма) той заложи на тактическите надлъгвания и видимо потуши поривите на съперника.

Последните две сесии на финала в “Крусибъл” са от 15 и 21 часа днес.

Евентуална победа ще направи Селби едва петият в историята с повече от три световни титли - другите са легендите Стивън Хендри, Стив Дейвис, Рони О’Съливан и Джон Хигинс. Това би бил и четвърти триумф в “Крусибъл” за Веселяка от Лестър, и то в рамките на само седем години.

Финалът в "Крусибъл" е първото спортно събитие от година насам пред пълни трибуни
Финалът в "Крусибъл" е първото спортно събитие от година насам пред пълни трибуни

Мърфи все пак осъществи обрат от 6:10 до 18:16 срещу Матю Стивънс, когато спечели единствената си световна титла през 2005 година. Той също така беше изумителен от 4:10 до 17:12 срещу Кайрън Уилсън в полуфиналите миналата седмица, но потенциално такова възраждане срещу Селби на финала граничи с невъзможното.

Фенът на английските футболни шампиони от 2016 година взе откриващия фрейм за втората сесия с разчистване на стойност 85, преди Мърфи да поведе с 6:4 чрез серия от 98 - най-голямата досега във финала. Поредици от 67 и 86 обаче позволиха на Селби да изравни 6:6 на интервала, а след него изглеждаше сякаш везните може да се наклонят в посока Магьосника.

Фрейм 13 отиде на сметката му след брейк от 64, започнат от грешка на противника. Само че Мърфи направи още само една визита с вкарване на топки в следващите три партии, като Селби поведе с 9:7 с топ серии от 57 и 90. В последния фрейм от сесията шампионът от 2005-а пропусна черна от оригиналната й позиция, като Селби поведе с 60-19 при две останали червени. Тактическият дуел очаквано отиде на неговата сметка и той дръпна с 10:7.

Още от Снукър

Виж всички