Селби срещу Мърфи е величественият финал в "Крусибъл"

Носителите на "тройната корона" Марк Селби и Шон Мърфи ще се изправят един срещу друг в дългоочаквания и величествен финал на Световното първенство по снукър. Магьосника осъществи впечатляващ обрат от 4:10 до 17:12 срещу Кайрън Уилсън, а малко по-късно Веселяка от Лестър повали Стюърт Бингам със 17:15.

Селби и Бингам в ожесточена последна полуфинална сесия в "Крусибъл"
Селби и Бингам в ожесточена последна полуфинална сесия в "Крусибъл"

Уилсън беше водещият играч в началните сегменти от полуфиналната битка, като първи стигна до 6 и 10 спечелени фрейма. В петък обаче Мърфи открадна два много важни фрейма и намали изоставането си до 6:10, въпреки че съперникът му по-скоро заслужаваше още по-убедителен аванс. Впоследствие Уилсън поведе и с 12:9, но от този момент нататък Магьосника спечели изумителните осем поредни фрейма, правейки един сенчъри и още четири халф-сенчъри брейка.

Мърфи е световен шампион от 2005 година и това е четвъртият му финал в "Крусибъл", като през 2009-а отстъпи на Джон Хигинс, а през 2015-а - на Бингам. Той ще се опита да стане едва седмият играч в историята с повече от един триумф в шефилдския "театър на мечтите". Евентуален успех би бил негов 10-и ранкинг трофей в кариерата, а финалът е 22-ри за него.

Достигането до финала на Мърфи не е изненада в контекста на целия му професионален път през годините, но определено е сензационно по отношение на представянето му през сезона. Преди "Крусибъл" той само веднъж беше играл ранкинг полуфинал и беше 18-и в едногодишната ранглиста.

Селби и Бингам не можаха да решат дуела си навреме и той беше прекъснат при 16:15, за да довършат битката си Мърфи и Уилсън. След това Веселяка от Лестър спечели оспорваната 32-ра партия, за да се класира за пети път на финала на Световното първенство. Той е шампион от 2014, 2016 и 2017 година, а иначе загуби първата си битка за бленувания трофей през 2007-ма от Джон Хигинс.

Евентуален успех във финала ще постави Селби в пантеона на снукъра, тъй като досега само Рони О'Съливан, Стив Дейвис, Стивън Хендри и Джон Хигинс са печелили световната титла повече от три пъти.

Сред най-знаковите сблъсъци между Селби и Мърфи е полуфиналът им в "Крусибъл" през 2007-ма, когато Веселяка от Лестър спечели със 17:16. Селби побеждава този съперник и във финала на Шампионата на Обединеното кралство през 2012-а, плюс този на Германския Мастърс през 2015-а.

Това е 30-и ранкинг финал за Селби, който преследва 20-ата си ранкинг титла. Любопитното е, че Крис Хенри е треньор и на двамата финалисти в "Крусибъл".

Още от Снукър

Виж всички