ФИФА няма да санкционира Норвегия за благородния жест

ФИФА няма да санкционира Норвегия за благородния жест

ФИФА не планира да налага санкции на играчите от норвежкия национален отбор за акцията в подкрепа на човешките права преди мача от световните квалификации срещу Гибралтар, който Норвегия спечели с 3:0.

Холанд и компания заявиха позицията си относно случващото се в Катар
Холанд и компания заявиха позицията си относно случващото се в Катар

Норвежците излязоха на терена преди срещата с Гибралтар снощи с бели тениски с надписи "Човешки права" и "Уважение на и извън терена", с което искаха да привлекат внимание към лошите условия на труд в Катар - страната-домакин на световното първенство другата година. В дисциплинарния правилник на ФИФА е записано, че футболисти и националните федерации може да бъдат санкционирани, ако използват спортни срещи за демонстрация и пропаганда по теми, които не са свързани със спорта. Но от ФИФА обявиха, че няма да предприемат наказателни мерки срещу Норвегия. "Във ФИФА вярваме в свободата на словото и на силата на футбола да прави добро", заявиха от централата в специално изявление.

Катар спечели домакинството на световното първенство на изборите преди десетилетие, но страната често е критикувана за тежките условия на труд за работници мигранти, които помагат при строежа на инфраструктурните обекти за Мондиала.

Още от Футбол свят

Виж всички