Холанд и компания заявиха позицията си относно случващото се в Катар

Холанд и компания заявиха позицията си относно случващото се в Катар

Звездата на Борусия Дортмунд Ерлинг Холанд и останалите играчи от националния отбор на Норвегия проведоха интересна инициатива преди снощния мач с Гибралтар от световните квалификации, завършил 3:0 в полза на скандинавците.

Норвегия не срещна трудности срещу Гибралтар
Норвегия не срещна трудности срещу Гибралтар

По време на загрявката, отборната снимка и слушането на двата химна футболистите носеха специални бели фланелки със следния текст: “Човешки права: на и извън терена”. Причина за тази тяхна акция са информациите за нарушаването на човешките права в Катар, която е страната домакин на Мондиал 2022. Наскоро “Гардиън” публикува материал, в който се разкрива, че от 2010 година насам в арабската страна са загинали около 6500 чуждестранни работници, 37 от които в процеса по изграждането на стадионите за световното първенство.

Още на своята пресконференция преди мача селекционерът на Норвегия Стале Солбакен, който носеше същата фланелка, загатна за въпросната инициатива на тима. “Работим върху нещо конкретно. Става въпрос за това да подложим ФИФА на натиск, за да са още по-директни и по-твърди към властите в Катар, както и да налагат по-стриктни изисквания”, каза наставникът тогава. “Останах с впечатлението, че доста от играчите се интересуват от това, грижа ги е и искат да направят нещо, с което да имат добър принос”, добави плеймейкърът на отбора Мартин Йодегор.

Още от Футбол свят

Виж всички