Гледай на живо

Евро 2020: "Трето полувреме" след Нидерландия - Украйна 3:2

Отново натиск от играчи за въвеждане на "ястребово око" на клей

Отново натиск от играчи за въвеждане на "ястребово око" на клей

С развитието на технологиите "ястребовото око" се превърна в безценен помощник за състезателите в тениса. Те могат да обжалват решенията на съдиите, което помага за намаляване на грешките, но Денис Шаповалов нямаше тази възможност в мача си от втория кръг на "Ролан Гарос".

На свой сервис канадецът водеше с 5:4 и 30:15 в решителния пети сет срещу Роберто Карбайес Баена и беше близо до победата. В следващата точка ретур на испанеца попадна около линията, като Шаповалов беше уверен, че топката е в аут и подчерта отпечатъка.

Главният съдия провери белега и отсъди точка в полза на Баена, тъй като според рефера при тупкането топката е закачила линията. След кратък спор резултатът стана 30:30 и впоследствие Шаповалов загуби драматично двубоя, който оформи съперникът на Григор Димитров в третия кръг.

Повторението за зрителите пред екрана обаче показа, че топката е в аут и канадецът трябваше да има два мач бола, като вероятно крайният изход на срещата щеше да е различен. След двубоя Шаповалов публикува снимка на кадъра с текст: "Кога ще има "ястребово око" (в турнирите) на клей".

"Ролан гарос" е единственият от четирите турнира от Големия шлем, който не разполага с "ястребово око". Главната причина, която често организаторите изтъкват, е, че за разлика от тревата и твърдата настилка, при надпреварите на клей не е необходимо да се въвежда технологията, тъй като топката оставя отпечатък, който насочва съдиите.

Въпросът опира и до финансови възможности, но в тази посока организаторите на "Ролан гарос" поставиха с приоритет изграждането на подвижен покрив на централния корт.

През годините често се е стигало до спорове между състезатели и съдии относно вижданията за оставения от топката белег по корта. Шаповалов е поредният тенисист, който надига глас за въвеждането на технологията в надпреварите, които се провеждат на клей.

Стефанос Циципас също се включи в призивите, като 22-годишният грък вярва, че това ще направи спорта по-честен.

"Напълно подкрепям призива, че трябва да има "ястребово око" на всяка настилка в тениса, независимо дали е клей, или трева. Разбирам, че остава отпечатък, но понякога той не е толкова точен, колкото си мислят хората", каза Циципас.

В турнирите с "ястребово око" всеки тенисист имат право на три обжалвания за сет, като играчите получават по едно допълнително, ако се стигне до тайбрек. Състезателят губи обжалване, ако становището му не бъде защитено от технологията, и съответно броят на обжалванията се запазва, когато крайното решение е в полза на играча.

"Дневник"

Още от Тенис

Виж всички