Един от най-популярните БГ стриймъри пред Sportal.bg: Скоро ще се случи нещо голямо за родния гейминг

Един от най-популярните БГ стриймъри пред Sportal.bg: Скоро ще се случи нещо голямо за родния гейминг

Никола "Niku" Гяуров е едно от най-популярните български имена в гейминга. 29-годишният стриймър заяви пред Sportal.bg, че се очаква скоро да се случи нещо голямо за родната сцена, като добави, че България има потенциал да стане страхотна гейминг дестинация.

- Здравей, ти си сред популярните стриймъри в България. Разкажи ни какво представлява това и има ли много хора, които наблюдават твоите лайфове?
- Привет! Да бъдеш стриймър вече е професия и в България. Повечето от вас гледат YouTube, където различни хора правят видеа и ги качват, като разликата тук е, че ние стриймърите правим всичко на живо. Да бъдеш стриймър е доста комплексно, особено, ако те гледат повече хора, защото трябва да бъдеш както пример за подражание, така и учител, приятел и в много голяма част от времето аниматор. Българските стриймове не се радват на голяма гледаемост, но мен лично ме гледат по средно 250 човека, но тепърва каналът ми се развива. Имам изключително вярна публика, в която присъстват много интелигентни момчета и момичета, които повдигат духа ми и поддържат мотивацията ми, за да правя това, което обичам.

- Може ли човек с подобна професия да живее само от стрийминг?

- Естествено, че може. Вече има българи, които го правят, но те се занимават с това от много дълги години и напълно заслужено се изхранват само от стрийминг. На запад тази професия е доста развита и има хиляди, които работят като стриймъри.

- Известен си най-вече в Counter-Strike средите. Разкажи ни повече за CS:GO сцената?

- Counter-Strike сцената е моят дом от много години. Започнах да играя през далечната 2002-ра година, като преминах през повечето версии на франчайза и стигнах до CS:GO, която в началото беше ужасна за игра, но в момента е доста балансирана и приятна, като изключим хакерите. От въпроса ти не се разбира дали говорим за глобалната, или за българската CS:GO сцена, но като цяло това е едно от най-гледаните еспорт заглавия в света, а най-хубавото е, че в последно време започваме да изкарваме все повече български таланти, което е прекрасно. Дълго време на българската сцена липсваше работна етика и повечето младоци си мислеха, че просто трябва да седят и да играят дълги часове, за да станат професионалисти, което не е така. Да бъдеш професионалист е изключително натоварващо, защото ежедневието ти включва поредица от неща, като започнем от гледане на демота на опоненти, до гледане на демота на по-големи отбори, преминаваме през тренировки, които са строго индивидуални и после имате и отборни занимания, да не говорим, че понякога се налага да изиграете и официален мач. Както казах - изключително уморително е, повярвайте ми. Може да не е традиционен спорт, но накрая на деня се чувствате смачкани. В последно време започваме да наблюдаваме все повече български отбори, като SKADE и FATE, които се изкачват бързо в световната класация и играят срещу едни от най-добрите отбори в света в различни турнири, което е огромен плюс за сцената ни.
Поредното голямо име в Counter-Strike със силни думи пред Sportal.bg: В България има огромни таланти
Поредното голямо име в Counter-Strike със силни думи пред Sportal.bg: В България има огромни таланти

- Имал ли си амбиции да станеш професионален играч?

- Аз играех много активно от 2007 до 2010 година, но за жалост единственият начин да успееш тогава и да намериш добри играчи за отбор е да живееш в някой от по-големите градове, като София, Пловдив и Бургас. Имахме страшни таланти по онова време, като аз дори не можех да се сравнявам с тях, но имах желание да си подобрявам играта. Имах мотивацията и таланта, но бях все още малък и нямах доходи, което ме ограничи доста. Нямах добър компютър, играта вървеше ужасно, но все пак се борих да стана по-добър и да ме забележат. Участвал съм в доста турнири из цялата страна, но нямам особени постижения, с които да се похваля. Може би участието ми е
ESL Pro Series Season IV
е най-приятното ми изживяване, но за жалост всяко лято трябваше да работя при баща ми, а всички знаем, че когато сме ученици, лятото имаме най-много свободно време. Е, аз нямах такова. Какво пък, поне опитах. Всичко се случва с причина! Ето, че в момента се занимавам доста активно с CS:GO, макар да не съм играч. Започнах да коментирам срещи преди няколко години, а наскоро станах и водещ на събития. Тепърва предстои най-доброто.

- Ти следиш изключително изкъсо ситуацията с гейминга в България. Получават ли се нещата у нас или все още сме прекалено далеч от истината?

- В последно време, за жалост, не мога да я следя толкова изкъсо, тъй като нямам абсолютно никакво време, но чета новини, а и наблюдавам доста положителни резултати. Единственото, което не ми харесва е, че не се възползваме от младите ни таланти, които просто имат нужда от хора с повече опит, които да ги научат как да използват плюсовете си. Малко е шуробаджанащина българският CS, което не ми харесва въобще, но това ще се промени с времето, надявам се. Въобще не сме далеч от истината. Имаме огромен потенциал, но няма фирми, които да инвестират в български отбори и да им предоставят нужните условия, което със сигурност ще повиши мотивацията, самочувствието и това неминуемо ще доведе до много по-добри резултати. Всички западни отбори работят така, а ние сме няколко години назад в развитието.

-Кой е българският играч, който трябва да служи за пример на хората, които искат да станат професионални геймъри?

- Мисля, че на всички ни е ясно кой трябва да е пример за подрастващите. Това е Цветелин "CeRq" Димитров. При него нещата са малко по-различни, защото той има огромен талант и уменията, които има са му даденост, но аз лично се радвам, че той не ги приема, като такива и работи усърдно, за да става все по-добър и да поддържа формата, която е нужна, за да бъде една от основните сили в Evil Geniuses. Той играе на най-високото ниво, което съществува и е напълно нормално да бъде моят пример. Казвал съм го много пъти и пак ще го повторя. На българина му липсва работна етика и това спира развитието му. Не всичко е просто спамене на играта. Както бяха казали - не става само с ядене, трябва и акъл.

- Какви са бъдещите проекти пред родния гейминг и върху какво трябва да се фокусираме, за да продължим да се развиваме?

- В момента работим върху развитието на българския гейминг, за да може повече фирми да разберат, че инвестицията в това е нещо, което би облагодетелствало тях, защото аудиторията ни е огромна. В момента работим по проект, но за жалост не мога да споделя точно какво ще се случи, само мога да кажа, че сме в заключителния стадии и много скоро ще се случи нещо голямо. Трябва да се фокусираме върху общото благо, а не всеки да дърпа към себе си, защото няма как да се развием така. Липсва ни конкуренция, а тя е много важна. Нещата изглеждат обещаващи и само от нас зависи как ще изиграем картите си.

- За финал, какво ще пожелаеш на всички фенове на гейминга в България?

- Дръжте се, идваме! Тепърва предстои най-доброто! България има потенциал да стане страхотна световна гейминг дестинация.
Последвайте каналите ни в:

Още от eSports

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти