Задуха ли вятърът на промяната

Задуха ли вятърът на промяната

В политиката има една максима, която до голяма степен се счита за неприкосновена – „даваме толеранс в първите 100 дни от управлението, през които новото ръководство да се ориентира в обстановката, а след това…” В този ред на мисли на 21 юни Любомир Ганев отбеляза своите 100 дни като председател на Българска федерация по волейбол. След 19 години на управление от страна на Данчо Лазаров, в основната част от които се вземаха еднолично решения и често ставахме свидетели на спускане отгоре, без обсъждане, на 13 март 2020-а легендарният нападател свали Инженера. Това стана с преврат, след като, след обещанието през 2016-а на Лазаров, че ще се оттегли и негласно посочи Ганев за негов наследник, последваха отмяна и вътрешни скандали. Изведнъж се оказа, че легендата е станал неудобен, и знаем после какво се случи...

От въпросния 13 март Любо Ганев влезе в позицията на ръководител и трябва да признаем, попадна в много тежки условия за управление на спорта. Още от първия ден това се случи в ситуация на пандемия и извънредно положение в страната. На практика до началото на юни той и новоизбраният УС вземаха решения дистанционно, което може да оправдае някои от действията им. Бяха направени доста положителни неща, които заслужават да получат своето внимание.
Може би най-важното от всичко е, че за разлика от ерата на Инженера, тези 100 дни показаха демократично управление. Предложение, вдигане на ръка, изразяване на мнение и гласуване. Посочени бяха комисии, в които специалистите да обсъждат и анализират и след това да предоставят данните на ръководството. Има изразена последователност в действията и, надяваме се, след това, при грешки ще има и конкретни лица, които да носят съответно своята отговорност.
Друг сериозен плюс, който трябва да се използва в бъдеще, но бе реализиран през изминалия период, е намирането на спонсор, който ще осигурява спокойствие в частта за подрастващите. От самото начало на преврата бе конкретизирано, че един от приоритетите пред новото ръководство ще бъде по-добро отношение към клубовете, развиващи волейболисти. Отмяната на безумното правило за забрана на трансфери в чужбина на млади играчи е важна роля в този аспект, защото много от отборите ни съществуват именно с тази цел – градят и после продават или дават под наем.

Да не забравяме и най-тежкото решение – това за отмяна на първенствата при мъжете и жените по време на пандемията. Мнозина критикуват този развой, но истината е, че шампионатите нямаше как да бъдат довършени при създалата се ситуация. Въпрос на гледна точка е дали трябваше да има шампион или не, като могат да се дадат аргументи и в двете посоки.
Отново в тази посока обаче идва и първата забележка. След правилното решение за спиране на НВЛ дойде и изненадващото такова със задна дата да се въвежда нова точка в правилника на Лигата, според която заради форсмажорни обстоятелства да се гласува за прекратяване. И това дава възможност на Хебър да търси правата си в съда, което от своя страна ще породи сериозно напрежение в най-скоро време относно шампионата и последвалите участници в евротурнирите. Решение на Ганев и УС, което хвърли петно върху действията и засенчи до известна степен позитивите в тези 100 дни.
Друг спорен момент е назначението на Силвано Пранди. Никой не оспорва дали Професора има своето място да продължи да води България. Въпросът бе начинът, по който това се случи и доведе до комични еквалибристики. Кому бе нужно италианецът да се черви по телефона и да обяснява, че не знае за назначението си, след като Ганев е знаел, че той ще бъде посочен от Треньорската комисия? Елементарно бе да му се звънне ден по-рано и да му се каже, че ще го обявят, за да не става федерацията за смях пред медиите. Но да приемем, че това са грешки на растежа и тепърва пробойните ще бъдат запълнени.
Истината е, че след 19 години еднолично управление федерацията по волейбол се нуждае от време и хората в нея от глътка въздух, за да покажат, че могат да я ръководят. Тези 100 дни показаха, че има потенциал и новите лица, които влязоха в УС, могат да поправят щетите, нанесени през годините назад. Но също така виждаме фигури в ръководството, които дълго време присъстваха и при старото управление и не е ясно какво в мисленето им се е променило, за да дърпат каруцата напред, а не да я държат на едно място или още по-лошо, да я затлачват назад. Това обаче не е по вина на Ганев или хората от Инициативния комитет, които го издигнаха, а защото Общото събрание така реши на 13 март. В следващите месеци ще видим доколко гнилите ябълки наистина са такива, или пък и те са претърпели метаморфоза, подобна на 210-сантиметровия исполин. И все пак индикацията е, че на следващото редовно Общо събрание, когато и да се проведе то, ще бъде добре да се види този УС, съставен от 23-ма човека, дали не трябва да се свие на поне 17. Защото поне в първите 100 дни не стана ясно с какво и как точно ще помагат на волейбола някои от присъстващите в него. Все пак, за да върви работният процес, директорите трябва да са по-малко от работниците. В противен случай ще наблюдаваме как се раздават заповеди, но няма да има кой да ги изпълнява.

57 Общо събрание на БФВ

ЧЛЕНОВЕТЕ НА УС И ПОСТОВЕТЕ, КОИТО ЗАЕМАТ


Любомир Ганев

председател на УС

Евгени Иванов

председател на Комисия детско-юношески волейбол

Христо Драмов

редови член

Красимир Илиев

редови член

Васил Аргиров

редови член

Верка Николова

редови член

Пенчо Ангелов

редови член

Витка Дончева

редови член

Тодор Дапев

редови член

Милко Багдасаров

председател на Комисия плажен волейбол

Радко Тумбев

редови член

Борислав Кьосев

редови член

Иван Димитров

Сеферинов редови член

Илия Динков

първи вицепрезидент

Сашо Йовков

член на Комисия маркетинг

Ивайло Константинов

председател на Комисия финанси

Петър Кънев

редови член

Людмил Найденов

председател на Треньорска комисия

Александър Попов

вицепрезидент на Комисия НВЛ

Владимир Николов

координатор на всички национални отбори

Александър Александров

редови член

Огнян Томов

редови член

Давид Давидов

председател на Комисия маркетинг

Димитър Златанов

редови член
Живко Желев редови член
Хари Латифян, "Тема Спорт"

Още от Волейбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти