Струва ли наистина Кавани €64 милиона?

Струва ли наистина Кавани €64 милиона?

По-силен ли е Единсон Кавани от Неймар? Въпросът си заслужава да бъде зададен, когато се сравняват цените на двамата играчи. Бразилското чудо (21-годишен) подписа с Барселона за 57 млн. евро. За да си осигури услугите на уругуайския голмайстор, Пари Сен Жермен ще се изръси с 64 млн. евро. Естествено, стойността на даден футболист не се измерва само с трансферна сума. При все това, в една разкъсвана от криза футболна икономика, количеството дадени пари за Матадора впечатлява. Струва ли той наистина толкова?

“Това са едни безкрайни дебати, които бързо могат да се превърнат в спорове на тема “сметки” – усмихва се агентът на играчи Брюно Сатен. – Трябва само да знаем, че освобождаващата клауза с неустойка за над 63 млн. евро е била фиксирана от Наполи след преразглеждане на заплатата на играча. Ако тази неустойка бе заложена като 50 млн. евро, ПСЖ щеше да плати 50 милиона, а от това Кавани не би бил по-малко добър футболист.”

Франк Белхасен, агент на Зумана Камара, е още по-прям: “Един Пикасо струва ли 80 или 100 млн. евро? Не зная. Действителността е проста: ако ПСЖ е платила тази цена за Кавани, значи толкова струва. Голмайсторите от неговото ниво са рядко срещани и следователно скъпи. В Европа само три или четири клуба имат средствата да си позволят подобен играч. Аз се радвам, че ПСЖ доведе още един футболист от световна класа в Лига 1.”

Фредерик Герра, движещ интересите на лионците Гоналон и Грьоние, отстъпва малко назад в ентусиазма при своя анализ на ситуацията: “Цените на южноамериканските играчи са винаги по-високи, тъй като клубът продавач не е единственият собственик. Има също така компании, притежаващи определен процент от състезателните права на футболистите. И всеки иска своето парче от баницата.”

Мнението на Герра е, че особената среда в Лига 1 е изиграла своята роля за мегатрансфера на Кавани: “ПСЖ можеше и да седне да преговаря за сваляне на цената, но тук го има и егото, тръпката да можеш да кажеш, че си счупил рекорда за най-скъп трансфер. Иначе Монако щеше да държи топпостижението с 60 млн. евро за Радамел Фалкао. Това е като при онези милиардери, желаещи по-дълга с 3 метра яхта от тези на конкурентите си, само за да могат да кажат, че те са по-силни.”

Спортният икономист Фредерик Болотни също има становище по актуалната тема. “ПСЖ плати цена над пазарната, но тази покупка служи и за рекламирането на държавата Катар и рестартира помпата, включена от трансфера на Златан Ибрахимович и блокирана от дългото търсене на нов треньор. Катарците не са си хвърлили парите на вятъра – това е на първо място спортен избор. Оттам нататък една разлика от няколко милиона евро с пазарната цена не би могла да бъде някакъв проблем за тях”, коментира Болотни.

Кристоф Берар, “Льо Паризиен”

Още от Футбол свят

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти