Нов голям капан за хората: Законът за хазарта краде пари от джоба на играчите

Нов голям капан за хората: Законът за хазарта краде пари от джоба на играчите

От близо месец насам в редакцията на Sportal.bg пристигат стотици писма на хора, залагащи при онлайн букмейкъри, с молба да получат някаква информация за цялата каша, която лобисти забъркаха със закона за хазарта. Както е известно, той бе приет, за да изгони легалните букмейкъри от България за сметка на черното тото. Не случайно към този момент нито една онлайн компания и да иска, не може да се лицензира, защото няма процедура по която да го направи. Но и да има такава, едва ли желаещите ще са много.

Също така не са малко предположенията, че същия този закон, чрез който се филтрираха букмейкърските сайтове, ще се използва и за въвеждането на АСТА в България.

За тези капани, заложени умишлено от политици и техните приятели от сенчестия бизнес, сме информирали неведнъж. Сега ще се опитаме да внесем яснота по няколко други въпроса, касаещи обикновения играч - т.е. хората.

1. Ще засегне ли и как ще засегне закона за хазарта играчите?
2. Защо всички твърдят, че заради новия закон букмейкърите ще намалят до минимум спонсорирането на спортни мероприятия в България?

Според закона за хазарта всеки онлайн букмейкър, ако реши да се лицензира, макар към този момент да не може да го направи, тъй като няма процедура за това, трябва да плаща на държавата 15% от оборота. Не от печалбата, а от оборота.

Да приемем, че оборотът на букмейкъра Х за един месец е 1000 лева. Да приемем, че от тези пари връща 700 лева като печалби на играчите. Законът за хазарта го задължава да даде 150 лева на държавата (б.а. толкова е 15% от оборота). Още 100 лева за други разходи - заплати на персонал,  модернизация на оборудване, реклама на компанията, спонсориране на клубни и национални отбори от различни видове спорт и други.

Простата аритметика показва, че при такова стечение на обстоятелствата за букмейкъра X остават точно 50 лева. Т.е. компанията печели три пъти по-малко от държавата.

Втори месец - оборотът на букмейкъра Х отново е 1000 лева. Този път играчите са показали по-добри познания и им се изплащат печалби от 800 лева. Като прибавим разходите, описани по-горе, означава, че от този месец компанията ще е на загуба с 50 лева.

Хипотетично погледнато подобно развитие на нещата може да се случи и да се окаже, че за два месеца букмейкърът Х е с печалба 0 лева, а държавата да е прибрала от него 300 лева без да е вложила нищо. Класически рекет, от който през последните години изпищяха не една и две фирми в България.

Какво следва от това?

Ако букмейкърът Х иска да печели малко повече от държавата, която не е вложила нищо, при 1000 лева оборот изплатените печалби не трябва да надхвърлят 500 лева.

Другият вариант, който букмейкърите обикновено предпочитат, е, да напуснат държавата.

Как може букмейкърите да си увеличат печалбите, за да плащат рекета?

Много просто - удрят коефициентите. Ако хората са печелили 700 лева, заради намалените коефициенти, със същите заложени пари, ще печелят 500 лева - с около 29% по-малко.

Другото перо, по което могат да съкратят разходите си, е орязване на заплати и персонал, отказ да се спонсорират клубни и национални отбори от различни видове спорт, отказ да се развива социална дейност.

Защо тогава лобистите, криейки се зад държавата, приеха този закон?

Много просто. Тъй като не смеят директно да рекетират хората, правят следното: рекетират легалните букмейкъри, а те от своя страна са принудени, ако искат да продължат своята дейност, да ударят по хората и спорта.

Кой печели от закона за спорта?

Отговорът също е прост. Лобистите, които прокараха този закон, както и нелегалните букмейкъри. Представете си каква ще е ползата за хората, занимаващи се с черно тото, ако само 30 % от играчите на напусналите България легални компании се преместят при тях.

Как трябва да се промени законът?

Със сигурност онлайн букмейкърите трябва да плащат на държавата, но не от своя оборот, а от печалбите. В Англия ставката е 20%.

Да приемем, че оборотът на компанията Х е 1000 лева. Тя изплаща 700 лева като печалба на играчите. 100 лева са разходите й за персонал, спонсорство на различни отбори и първенства. За букмейкъра остава 200 лева. От тях 20% или 40 лева са за държавата. Значи компанията печели 160 лева.

При този вариант печалбата на компанията дори да е само 5%, тя пак има сметка да не бяга от страната, тъй като ще е на плюс - така, както и държавата, но с условието, че няма да рекетира бизнеса и хората, а ще си партнира с тях.

заб. Ако имате други въпроси, не се колебайте да ни пишете. Ще се опитаме да ви бъдем максимално полезни.

Още от БГ Футбол

Виж всички