Благо Георгиев: Само в Англия се печелят толкова пари, колкото в Русия

Благо Георгиев: Само в Англия се печелят толкова пари, колкото в Русия

Благой Георгиев премина в Амкар през зимата на миналата година и бързо се превърна в основна фигура в халфовата линия на тима от Перм. Заедно с Георги Пеев, Захари Сираков и Петър Занев той има сериозен принос за отличното представяне на "червено-черните" от началото на сезона. Амкар заема 7-о място във временното класиране и дори мечтае за участие в Лига Европа. За целите на отбора и за отношенията си със старши треньора Станислав Черчесов Благо Георгиев разговаря с журналиста от Чемпионат.com Денис Целих.

- Съгласен ли сте, че Амкар от миналата година и сегашният са два различни отбора?

- Да, така е. Доказват го и играта ни, и резултатите. Когато в тима дойде Станислав Черчесов, всичко се промени. Започнахме да играем много по-добре, да се разбираме на терена.

- Какво толкова промени треньорът?

- Ако помните, Черчесов ми беше треньор и в Терек. Там се случи същото. С неговото идване отборът започна да прогресира. В основата на всичко е дисциплината. След това идва изграждането на определен стил, сработката между футболистите. Още един плюс е това, че знаем какво да очакваме от всеки съперник и как най-добре да му противодействаме.

- Преди година се опитахте да избягате от Черчесов и преминахте от Терек в Амкар...

- В никакъв случай не съм бягал от него (смее се). Напротив, имах желание да остана в Терек, но с ръководството не се разбрахме за новия ми договор. Черчесов е най-добрият треньор, с когото съм работил през цялата ми кариера. Всъщност, това се отнася не само за него, а и за целия му щаб. Радвам се, че
сега пак сме заедно. При Черчесов ми харесва, че той винаги казва каквото мисли в очите на хората, а не зад гърба им. Между другото, още преди неговото идване в Амкар, разговарях с президента на клуба и спортния директор и ги уверих, че по-добър треньор няма да намерят. Може да се каже, че и аз имам заслуга за привличането му (смее се).

- В такъв случай, след края на кариерата си можете да станете мениджър. Сигурно ще имате успех.

- Защо не? Но дотогава има много време.

- Намерихте ли в Амкар това, което искахте?

- В общи линии да. Доволен съм, че тук играят мои сънародници. Те много ми помогнаха с адаптацията. За другите момчета в отбора също мога да кажа само топли думи. В Амкар има чудесен колектив. надявам се да се преборим за класиране в Лига Европа. Вече вярваме в себе си, а това е най-важното. До края на първенството остават 11 мача и всеки от тях ще е като финал за нас. В цели 7 от мачовете ще сме домакини, така че всичко е възможно.

- В последните два мача срещу Рубин и Динамо (Москва) Амкар не се представи на ниво и Черчесов каза, че е недоволен...

- За съжаление няколко от титулярите ни бяха контузени и не можаха да се възстановят напълно преди въпросните срещи. А Амкар няма дълга скамейка.

- Чували ли сте скандирането на феновете: "Без болгара нет Амкара"?

- Разбира се. Момчетата, които са в отбора доста преди мен, доказаха, че в България има качествени футболисти. В нашата страна почти всички подкрепят Амкар. Толкова много българи няма в нито един друг отбор по света.

- В началото на сезона Черчесов прати двама от сънародниците ви - Сираков и Пеев, в дублиращия отбор. Това неочакване ли беше за вас?

- Това беше треньорско решение и аз нямам право да говоря по темата. Радвам се обаче, че проблемът бързо беше решен.

- За колко време е договорът ви с Амкар?

- За още 2,5 години.

- Много се говори за финансовите проблеми на Амкар...

- Има такива, но се надявам рано или късно положението да се стабилизира. Ръководството ни обеща, че всичко ще е наред.

- А колко е средната заплата на футболистите в България?

- Малко. Може би около 5000 долара. Естествено, няма място за сравнение с Русия. Толкова, колкото се плаща в Русия, не дават никъде по света. Може би само в Англия. Имам приятели, които играят в Испания и Италия. Дори те се оплакват, че взимат малки заплати, при това ги бавят с по два-три месеца.

- Как живеете в Перм, не ви ли е скучно?

- Най-важното е, че съм заедно със семейството си - жена ми и двете ни деца. Дъщеричката ми е на 4 години, а синът ми се роди преди половин година. С тях не може да ми е скучно. Всъщност, не мога да кажа нищо лошо и за самия град. В Перм се чувствам комфротно. Хората много обичат отбора и искрено ни подкрепят. Единственият проблем е, че е много студено. Но сега сме в Анталия и ще зимуваме тук.

- Имате много татуировки, знаете ли точната им бройка?

- Вече не. Постоянно добавям нови, това е като болест. Всичките ми татуировки са на религиозна тематика. Първата беше на гърба. Така започна всичко. Мисля, че няма да спра и ще си направя още няколко.

- Сред футболистите в Русия имате ли конкуренция в това отношение?

- Струва ми се, че не (смее се).

- Вие сте един от най-стилните футболисти в Премиер лигата. Имате ли личен стилист?

- Не. Сам следя модните тенденции. Освен това, преди време съм се занимавал с моделство в България.

- Какво рекламирахте?

- Най-вече костюми.

- Интересно ли беше това занимание?

- Е, аз съм преди всичко футболист и отделям най-много време на професията си. С моделство се занимавах само в свободното си време. Сега нямам такова. С нашия натоварен график не мога да мисля за странични занимания (смее се).

Още от Футбол свят

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти