Марчело Абонданца: Световното е далеч, нужно е планиране

Марчело Абонданца: Световното е далеч, нужно е планиране

Ден след като класира женския национален отбор на световно първенство за първи път след 12 години, Марчело Абонданца вече бе в Истанбул за тренировка на клубния си тим - Фенербахче (Истанбул). Италианският специалист има договор с Българската федерация до 2016, но през следващите месеци трябва да се състои среща, на която да бъде обсъдено бъдещето на отбора. "Диалогът е винаги необходим", подчертава Абонданца. Селекционерът даде интервю за BGvolleyball.com.

- След 12 години България отново е на световно първенство. Доволен ли сте от постигнатия успех?

- Много съм доволен, но мисля, че сега е моментът да уточня някои детайли. След Европейското първенство аз, моя щаб и част от отбора бяха обвинени в неверни неща. Нашето представяне в тази световна квалификация е доказателство, че след някои корекции в играта, отборът показа, че може да бъде единен и че може да се справи добре с поставените цели. В крайна сметка постигнахме нов исторически успех, като ако не е историческо това класиране, със сигурност е важно. Заслугата е основно на отбора и на качествата на състезателките на терена. Освен това в последните няколко дни успяхме да изградим отлична среда на работа, в която всички да си вършим работата спокойно. Нещо, което определено липсваше преди.

Откакто аз поех националния отбор на България спечелихме два медала от Европейската лига, класирахме се в Гран при, триумфирахме в първата олимпийска квалификация и се класирахме на Европейското и сега на Световното. Мисля, че това са резултати, които малко преди това бяха много трудно постижими. Освен това класирането за Световното дойде с един състав, който има средна възраст от 23 години.

И ми се струва, че това е най-важното. Така че вместо да критикуват отбора, когато нещата не вървят добре, всички, които следят волейболистките, трябва да реагират по-добре.

- Видяхме, че алтернативата на Добриана Рабаджиева, която се възстановява от контузия, е 17-годишната Гергана Димитрова ...
- Да, като през последната година не успяхме да вземем Гергана в тима за Гран при по различни причини. Тя направи важни мачове за женския тим още по време на европейските квалификации срещу отбора на Чехия. Освен това мисля, че има все още състезателки, които не сме използвали, но които могат да ни помогнат много. Доволен съм от две от волейболистките, които бяха на лагера, но които не успяха да продължат по една или друга причина. Трябваше да се лишим от Каменова (Кремена, б.р.) и преди всичко ми хареса много Криси Йорданска, която също отпадна от групата малко преди квалификациите. Криси е млада, може да бъде отлична алтернатива и е страхотен човек. Искам да благодаря на всички момичета, защото всяка една от тях се жертва по различен начин по време на подготовката. Сред тях със сигурност е Доби, която се възстановява от неприятна контузия. Елица направи три страхотни мача, така както и Емилия.

Христина стисна зъби въпреки че има проблеми в бедрото. Лора също, така както и

Дебърлиева, която имаше малко шансове за изява заради проблем в коляното, но ни помогна, за да създадем добра атмосфера

. И ще ми е много трудно, ако трябва да определя коя се представи най-добре. И ми беше първи път, в който имах толкова трудности кои две да оставя извън групата от 14-те останали на подготовка.

- Усещате ли някакво по-специално чувство да класирате България на Световното във вашата Италия?

- Да, разбира се, но Световното е все още доста далеч. Мен ме интересуваше да изиграем добре тази квалификация. След това искам да разговаряме дали моите планове продължават да съвпадат с тези на отбора и на федерацията.

- Предвиждате ли специална среща с шефовете на федерацията в скоро време?

- Мисля, че най-правилното нещо е треньорите да се срещат с ръководителите, за да се направят точните заключения и да се вземат правилните решения. Това се прави навсякъде.

- Кога мислите, че ще стане тази среща?

- По нататък, но от федерацията винаги са били на разположение, така че ще гледаме да организираме среща.

Ивайло Пампулов, BGvolleyball.com

Още от Волейбол

Виж всички