Данчо Лазаров: Целта пред националите е място в осмицата на световното

Данчо Лазаров: Целта пред националите е място в осмицата на световното

Данчо Лазаров е един от най-дълго управляващите президенти на спортна федерация у нас. С него начело волейболът ни се утвърди като световна сила. Периодично изглежда, че столът му се клати. Точно тогава националите правят поредното си чудо на голямо първенство. Феновете вече не са доволни, когато волейболистите ни остават четвърти на олимпиада. Само по себе си това говори и за добрата работа на федерацията. С Лазаров разговаряме, след като и мъжете, и жените се класираха за мондиала през 2014 г.- За първи път от 12 години и женският, и мъжкият отбор ще играят на световно. Запушихте ли устата на критиците?
- Това най-малко ме вълнува. Важното е влакът да върви. Критици винаги е имало и ще има.

- Очаквахте ли световните квалификации да се развият по този начин?
- С трите си категорични победи в Самоков момичетата доказаха, че мястото им е на мондиала. При мъжете ситуацията не бе лека. Чехите ни победиха няколко пъти в последните години, сега отново загубихме. Срещу Холандия играхме на върха на възможностите си. Само шест отбора в Европа изпращат женски и мъжки отбори на световното тази година. Изключително доволен съм.

- Какви цели ще им поставите?
- През май на жените предстои европейска квалификация, след това и Европейска лига, в която ще пуснем и по-млади състезателки. От 25 юли тимът се включва и в Гран при турнирите. За световното обаче

очаквам от тях място в осмицата

- Остава ли Марчело Абонданца начело на отбора?
- Към момента той е селекционер. До средата на февруари ще имаме нова среща.

- Допускате ли, че може да напусне?
- Не. Мисля, че и той е доволен от успеха.

- Защо Андрей Жеков не записа нито минута в мъжката квалификация?
- Очаквам обяснение от Камило Плачи. Разбрах, че е разговарял с него и му е казал, че в Чехия ще разчита на Георги Братоев. Познавам добре Андрей и знам, че това не е приемливо за него. Разбирам и Плачи. Щом всичко е минало добре, значи е взел правилно решение. Въпросът е как ще мотивира занапред Жеков да бъде част от националния отбор.

- Възможно ли е Жеков да си тръгне отново?
- Той е разумен и ще премисли. Разчитаме на него и за световното, и за световната лига.

- Не казахте каква е целта пред мъжете на световното?
- България трябва да е в осмицата.

- Това не е ли много ниска топка? След седмото място на предишното световно Силвано Пранди бе уволнен.
- Поставянето на много високи цели е рисковано. Пример е Полша. През 2010 г. те бяха тръгнали за медал, а останаха извън 12-те. Твърде високата летва те кара да минеш под нея.

- От новата година федерациите се финансират по нова схема. Волейболът попада сред приоритетните спортове. Оправдават ли се очакванията за увеличение на бюджета?
- Оптимист съм, че сумата, която обикновено получаваме, ще бъде завишена. Всичките ни национални отбори участват на много широк фронт. Не само мъжете и жените. През пролетта предстоят европейски квалификации за младежи и девойки. Сезонът стартира на 1 май и продължава до средата на октомври.

През цялото време се наливат пари

Разликата в бюджета на българския волейбол и другите страни е огромна. Италия разполага с 25 млн. евро годишно, Полша с 20 млн. евро, Сърбия с 12 млн. евро. Ние закърпваме в най-добрия случай 2,5 млн. евро.

- Предстои домакинство на европейско за мъже през 2015 г. Кои градове са с най-голям шанс да приемат мачовете?
- Най-оптимистична е прогнозата за Пловдив. Има надежда, че залата ще бъде завършена до края на 2014 г. Във Варна нещата не вървят добре. Само проектирането ще струва 500 000 лв. Около 5 млн. лв. ще е строителството. Очакват се напрегнати процедури по избор на изпълнители. Ако до края на годината залата не е готова, градът ще отпадне. Обявили сме Варна и София. Вероятно ще успеем да сменим единия град, но

не бива да изпускаме първенството

Ще е голям резил.

- Колко ще струва организацията?
- Подобно първенство изисква между 2 и 3 млн. евро. Съорганизатори сме с Италия, но финалите ще бъдат в София.

- Федерацията по волейбол първа „изгоря“ с актове заради неспазване на Закона за обществените поръчки. Сега как се справяте?
- Трудно. В спорта е практически неприложимо да се прави обществена поръчка. Освен ако не е нещо формално, както постъпихме с фирмата за екипировка. Как да избираме доставчик на топки например, като има само една одобрена марка - „Микаса“. Колко компании в света са готови да ни дават екипи на отложено плащане? Това как да го обявя в обществената поръчка? Дължим пари на „Асикс“ от миналата година. Не познавам дейността на другите федерации, но проблемите им са сходни. Стигаме до извода, че е по-добре да си плащаме актовете.

- Историята с Матей Казийски остаря, но периодично се появяват версии кога ще се завърне в отбора. Защо той иска оставка от вас и от управителния съвет?
- Твърде несериозно звучи целият управителен съвет да си вдигне шапката, за да се върне Казийски. Отборът се справя отлично и го доказа с поредица от престижни класирания. Поставянето на такива условия ми прилича на исканията на протестиращите - оставка и нищо друго. Защо? На какво основание?

"Преса"

Още от Волейбол

Виж всички