Абонданца: България може да влезе в топ 30

Абонданца: България може да влезе в топ 30

В края на януари селекционерът на женския национален отбор на България Марчело Абонданца трябва да пристигне в София, за да обсъди с федерацията и с асистента си Димо Тонев програмата на тима през богатата на състезания 2014. Междувременно ето втората част от ексклузивното интервю, което специалистът даде за BGvolleyball.com

- През 2014 има доста състезания като европейски квалификации, Европейската лига, Гран при ...
- Все още не сме планирали нищо за лятото и трябва да разговаряме с федерацията. Моите намерения са да играем и Европейската лига и Гран при, както и да увеличим групата на националния отбор. Но за да стане това имаме нужда от отлична организация, нещо, което трябва да изясним, за да можем да работим по-добре заедно.

- Оптимист ли сте в тази насока?
- Аз съм винаги оптимист.

- По време на лагера преди световните квалификации разговаряхте ли с някого от федерацията?
- По време на този лагер не съм разговарял по-сериозно, защото цел номер едно за мен беше да класирам България на Световното. От страна на федерацията ни помогнаха много, след като успяха да вземат домакинството на световната квалификация в Самоков. И ние - щаба и отбора, успяхме да се класираме. За момента можем само да се наслаждаваме на този успех. И най-важното е, че избора, който направихме, се оказа правилен. Взехме правилните решения, защото разбрахме къде трябва да работим.

- До кога е договорът ви с федерацията?

- До 2016, но както казах е правилно винаги да има диалог между двете страни, за да може да се правят съответните изводи. Ако някоя от страните не е доволна от нещо, правилното е да се разговаря, за да се намери някакъв изход.

- Имате ли разминавания от финансово естество?

- Не, не, нямам никакви проблеми в този аспект. Става въпрос само за планиране на подготовката и на развитието на отбора. Ако има желание и от двете страни, ще намерим решение, което удовлетворява всички.

- След края на клубния сезон ли да очакваме новини около лятната подготовка на женския тим?

- Преди края, доста преди края, защото ще е по-добре както за мен, така и за отбора. След като приключи един важен етап от израстването на тима, сега трябва добре а планираме бъдещето. Целта е да намерим общия път, който да следваме. Важно е да се планира, защото се изкачихме и в ранглистата на ФИВБ, където от 46-о място, сега сме на 35-о. Освен това с класирането ни за Световното можем да влезнем и в първите 30 и правим решителни и важни крачки.

- Видяхме, че отбор като Франция остана извън Световното ...

- Да, както и Чехия. За съжаление през последните две години и половина само един проклет тайбрек срещу Чехия на Европейското не завърши добре за нас. При това причините не бяха от чисто спортно-техническо естество. Ако бяхме взели този мач, кой знае какво щеше да се случи ... Ние не успяхме с три точки, докато някои се класираха само с две. Така че нямахме и късмет на това първенство. В Самоков обаче си спечелихме на терена най-важната витрина през последните четири години - Световното първенство.

Още от Волейбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти