ПОДКРЕПИ ЛЮБИМИЯ СИ ОТБОР В НАЦИОНАЛНОТО ПРЕБРОЯВАНЕ НА ФЕНОВЕТЕ

Бътън: Колите за 2014 ще са трудни за каране

Бътън: Колите за 2014 ще са трудни за каране

Пилотът на Макларън Дженсън Бътън очаква новите болиди, с които отборите ще се състезават през 2014 във Формула 1, да са по-трудни за каране заради по-големия въртящ момент и по-малката притискателна сила. Новите двигатели ще са с ограничители на използваното гориво и с по-малко обороти, но ще произвеждат същата мощност в комбинация със системи за регенериране на енергията. Въпреки това ще произвеждат значително повече въртящ момент, което ще увеличи шансовете за превъртане и ще направи колите по-буйни.

Бътън е карал болида на Макларън за 2014 в симулатора на отбора, което е важно, но според него пилотите ще разберат с какво действително си имат работа чак когато излязат на пистата през януари.

"Ще трябва да разберем двигателя и как да удържаме силата му, защото няма да е лесно. Чака ни много работа в симулатора и ще трябва да видим как да усмирим мощността, защото никой от нас не е свикнал с въртящия момент. Състезавам се от 14 години във Ф1 и никога не съм имал въртящ момент, така че ще натрупаме нов опит", заяви Дженсън.

"В действителност мисля, че ще е по-лесно, отколкото в симулатора. Първоначалното презавиване се усеща трудно в симулатора. Според мен ще е по-лесно за каране, но ще видим. Няма да е като сега, когато имаш толкова много притискателна сила и толкова малко въртящ момент, и ако излезеш малко по-широко в завоя, колата ти недозавива и напускаш пистата. С колите догодина, ако залепиш завой като номер 3 в Барселона, не можеш просто да минеш, а веднага губиш задницата заради големия въртящ момент. Не е въпрос на баланс. Просто трябва да свикнем да караме с въртящ момент. Не мисля, че болидите ще са по-вълнуващи за каране. Ще се борим за сцепление през цялото време, а това няма да направи състезанията по-интересни. Колите ще с по-малка притискателна сила, с по-твърди гуми и с повече въртящ момент - ще заприлича на GP2, защото ще е много по-лесно да се правят грешки ", допълни Дженсън.

Снимка: Getty

Повече информация за Формула 1 можете да прочетете на сайта formula1.sportal.bg

 

Последвайте каналите ни в:

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти