Гледай на живо

"Студио Дерби" с гости Илко Пиргов и Росен Кирилов

Ето как ЦСКА може да успее с акциите от втория път

Ето как ЦСКА може да успее с акциите от втория път

Председателят на Надзорния съвет на ЦСКА Александър Томов проведе среща с фенове на клуба, на която беше разисквана темата за закупуването на акции. Той обясни как предстоящото ново пускане на ценните книжа за продажба може да бъде успешно за разлика от миналото вече, което не оправда очакванията.

"Малко е да се каже, че ви благодарим. Всичко това има за цел да превърне ЦСКА в клуб на своите фенове", обърна се идеологът на "армейците". След това Томов започна да говори по същество.

"Сега законът разрешава да се продават от акциите от квотата на Лира на само  149 лица. Вече сме продали на 37 човека. Ако утре се появяват 100 души, които искат по 10 акции, това не ни върши работа. По тази причина препоръчвам на привържениците да се организират в групи от по няколко човека, за да могат наведнъж да закупят по по-голям брой акции. Нека минималната сума за закупуване да бъде 10 000 лева. Най-простият вариант е да се групирате и да упълномощите някого от вас, който да направи сделката. Друг вариант е чрез фирма, а вие сключвате граждански договор с нея. Събирате парите помежду си и после фирмата купува акции на едро", обясни Томов.

Според сметките му новото предлагане на акции може да бъде отчетено като успешно и с продажбата на само около 300 000 бройки за разлика от тези 1,4 млн., които бяха минималното условие в първата продажба, защото ще падне делът на Лира Инвестмънт.

Иначе сега всички хора, които си бяха взели акции, ще си получат парите обратно. Пред тях има три варианта: да вложат парите директно в клуба като дарение, да си закупят от акциите на Лира или да си купят такива от второто IPO, когато дойде време за него.

Освен това се променя и нещо друго. Занапред акциите ще могат да бъдат закупувани само от две определени банки, които имат най-много клонове из страната. ЦСКА ще сключи предварителен договор с тях и така те ще са длъжни да могат да продават акции навсякъде. Ако не го правят, ще търпят санкции.

Освен това от вторник ЕЛАНА ще възстанови офиса си на стадион "Българска армия", за да могат феновете от там да си вземат обратно парите.

На срещата той отговори на следните предварително подготвени от хората въпроси

1. Как се формира цената от 3 лева на акция? На какво се дължи разликата в стойността на предлаганите ценни книжа в IPO-то и извън борсата?

2. Може ли да ни бъде предоставено копие от одиторския доклад, на база на който акциите са оценени на 5 лева?


3. Продаваха ли се акции от квотата на Лира по време на IPO-то и ако да, какво наложи това?

4. Искани ли са акции от сдружението "ЦСКА Завинаги"? Ако да, на каква цена и при какви условия?

5. Може ли да получим справка за акционерите и дяловото им участие към днешна дата?


6. С какви акции се сдобиваме след провала на първото IPO и преди евентуално второ такова? Къде отиват парите, които даваме за тях (допълване на капитал, текущи разходи или друго)? 


7. Акциите, които придобиваме между 2-те IPO-та, от Лира ли ще бъдат и под каква форма парите ще се върнат в ЦСКА? Дали ще бъде заем, който на по-късен етап ще може да стане изискуем (евентуална смяна на собствеността и т.н.)?


8. Ще има ли отчетност за това къде отиват парите на акционерите от закупените акции? Под каква форма ще бъде и къде ще се публикува?


9. При фалит на ПФК ЦСКА АД по какъв начин един акционер отговаря с активите си (финансово, с имущество и т.н.)?


10. Какви права и достъп до информация ще имаме като акционери? Какви са сроковете, в които дружеството трябва да удовлетвори исканията ни за достъп до финансовите отчети например?


11. В случай че искам да купя още акции, нова партида на мое име ли се открива, или се добавят към старата?

12. Как ще се извърши прехвърлянето на парите от посредниците, различни от ЕЛАНА?

13. Как хората от чужбина ще могат да си купят акции, след като успеят да си приберат парите от неуспешното IPO (без да идват до Армията)?

14. Може ли хора, които не са си купили акции от IPO-то, сега да си купят директно от Лира?

15. Каква ще бъде процедурата за хората от провинцията, които искат да закупят акции от ЦСКА с парите, които са дали по време на IPO-то?

16. Ще бъде ли възможно онлайн предлагане?

17. Искам да даря парите, които ще ми върнат от акциите, на ПФК ЦСКА. Как и къде може да стане това?


Carlsberg "Домът на Феновете" е новата секция на Sportal.bg за игри. С регистрацията си Вие ще можете да персонализирате Вашето съдържание и да участвате в нашите игри за страхотни награди.

Регистрирай сe

Още от БГ Футбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти