Йордан Лечков: На националите им трябват здрави топки

Йордан Лечков: На националите им трябват здрави топки

Йордан Лечков е сред малцината, които още преди мача България - Германия на световното първенство през 1994 г. е уверен, че можем да бием световните шампиони. И не само че се оказва прав, а и сам бележи победния гол във вратата на Бундестима. Сега Лечков няма как да вкара на Италия, но отново е близо до националния отбор като вицепрезидент на БФС.

Ето какво сподели той за читателите на "България Днес" преди евроквалификацията със "Скуадра адзура".

- Г-н Лечков, какво бихте казали на българските национали, ако ви помолят за съвет преди срещата с Италия?

- Че за да бият италианците, им трябват здрави топки. И българите, и чужденците имат по един чифт топки в панталоните, италианците не са по-различни от нас. Бих им казал да повярват в себе си и да знаят, че когато обличат националната фланелка, никой не може да се скатава. Ако трябва, ще изстискат всичко от себе си и това себераздаване ще им се отплати!

- Какво е предчувствието ви преди този мач, защото знаем, че усещането ви за важните двубои често се оказва правилно?

- Този път нещата не зависят от моето предчувствие, а от това как футболистите ще изиграят картите си срещу Италия. В предишните мачове объркахме доста собствените си сметки в тази група. Сега няма да е лошо да объркаме сметките и на останалите отбори.

- България беше отписвана и преди световното в САЩ, но отборът възкръсна и обърна Франция в решаващия мач на 17 ноември 1993 г. Може ли сегашният тим да направи нещо подобно?

- Не бива да сравняваме състава от онези години със сегашния. По наше време в националния имаше играчи от световна класа, които играеха в най-силните първенства и бяха лидери на водещи отбори. Сега това не е така, просто времената се промениха...

- Но все пак играчите днес имат пред очите си български пример, че чудесата във футбола са възможни!

- Така е и именно поради тази причина казвам, че успехът минава през това футболистите да осъзнаят, че няма непобедими съперници. Освен всичко останало националният отбор може да отвори пред тях врати, които днес изглеждат здраво заключени. На нашето поколение държавният тим даде много, но и ние доказахме, че заслужаваме успехите си. Искрено се надявам, че момчетата на Ивайло Петев могат да направят същото.

- Националният ни отбор по-силен ли е днес, отколкото беше през есента?

- Нито е по-силен, нито е по-слаб. Сега трябва да се поучим от грешките си и да се опитаме да възстановим загубените позиции.


- Кои са играчите, които трябва да се нагърбят с най-голяма отговорност във важните мачове?

- Нуждаем се преди всичко от силен колектив. И всеки да знае, че за този отбор трябва да даваш дори повече от това, което си мислиш, че можеш!

Кристиан ИВАНОВ

Още от БГ Футбол

Виж всички