История на Бразилското Джу Джицу (част III)

История на Бразилското Джу Джицу (част III)

След като наскоро ви представихме първа и втора част от историята на спорта, променил завинаги представите на хората за бойните изкуства и довел до създаването на UFC и обособяването на ММА като легитимен спорт, сега ще продължим започнатото, като ви представим следващото поколение от вече легендарни бойци от легендарната фамилия Грейси, както и техния принос за развитието на бойните спортове и в частност на Джу Джицу.

Хензо Грейси е друга легенда в бойните спортове. Той е шести дан черен колан под Карлос Грейси младши.

Митсуйо Маеда > Карлос Грейси старши > Карлос Грейси младши > Хензо Грейси

Хензо се състезава се главно през 90те години, като печели два пъти ADCC (1998г. и 2000г.) и има срещи по смесени бойни изкуства в Япония, Щатите и Бразилия. Хензо е внук на Карлос Грейси. Като повечето в семейството от дете се занимава с Бразилско джу джицу. Получава обучението си от Холс Грейси, а след смъртта му се учи от Карлос.

Първият му вале-тудо двубой се състои когато е на 25 години. Побеждава със задушаващ прийом и от тогава продължава да натрупва победи и да гради своята репутация.

Хензо заминава за САЩ за да продължи с кариерата си и да намира по-добри противници. Отваря академия в Ню Йорк и изключително бързо школата му става известна в света, като място в което се преподава Джу джицу на много високо ниво. От там излизат имена като – Мат Серра, Джон Данахър, Шон Уилямс, Гари Тонън, Джери Реналди и други. В неговата школа тренират и сегашният шампион в средната категория на UFC - Крис Уайдман, както и легендата в полу-средната категория и бивш шампион там - Джордж Сейнт-Пиер.

През 2010г. той се опита да направи завръщане на голямата сцена в UFC. Срещу него се изправи един от най-доминантните шампиони в полу-средната категория – Мат Хюс. Четиридесет и три годишният Хензо загуби с технически нокаут в третия рунд. На 22 ноември 2014 година, Хензо взе участие в Метаморис срещу Казуши Сакураба, който завърши наравно. Преди 14 години, обаче, двамата се срещнаха в ММА двубой, като японецът направи ключ на рамото, по-познат като „Кимура“, а Грейси отказа да се предаде. Последва неприятна гледка и поради факта, че Хензо бе третия от знаменитата фамилия, който губи от него, Сакураба получава прякор "The Gracie Hunter" (Ловец на Грейси).

Хензо Грейси срещу Казуши Сакураба - Метаморис

Хензо определено е един от най-колоритните хора в Грейси фамилията. Самият факт, че има просперираща академия от много години в същия град, в който тренира и преподава Марсело Гарсия (смятан от много за най-добрия граплер, живял някога), е знак за уменията на Хензо и като професор и като човек.

Крон.

Митсуйо Маеда > Карлос Грейси > Хелио Грейси > Хиксън Грейси > Крон Грейси

Син на легендата – Хиксън Грейси, Крон е натоварен с високи очаквания още от млада възраст и определено успява да ги оправдае.

Доказва се като безстрашен състезател в нашия спорт. На 10 години успява да спечели първия си медал, а на 19 му бива връчен черен колан, като се впуска в ожесточени битки с едни от най-добрите в света.

През 2000 година трагедия сполетява семейството и по-големия брат на Крон – Хоксън загива. Той бил харизматичен младеж и съществувало убеждение сред всички, че като първороден син на Хиксън, той ще извиси името на фамилията на нови висоти и ще бъде велик състезател. След смъртта му, всички очи се насочват към по-малкия Крон и въпреки 12-годишната си възраст той не разочарова баща си. От ниво син колан, Крон показва невероятни умения и сърцата игра, като печели Световното първенство, Пан-Американските игри четири пъти, НАГА и други големи турнири. На състезанието организирано през 2013 година от шейха на Абу Даби - ADCC, Крон принуждава да се предадат всички претенденти изправили се срещу него. Там той изигра една от най-драматичните схватки, срещу Гари Тонън, но в крайна сметка взе златото пред очите на гордия си баща.

Той достига изключителни резултати в някои от най-важните турнири, като той притежава поредица от 51 поредни победи чрез събмишън (предаване). Това е сериозен подвиг за високото ниво, на което се състезава. Крон е известен с това, че стилът му не включва много от новите иновации в спорта. Вярва, че ако знаеш добре основите и си служиш правилно с тях, не се налага да използваш по-скоро появилите се иновативни и нови гардове или суипове. Неговата цел в мача винаги е заключването на опонента си и това си личи в ориентираната към събмишън тактика.

Крон Грейси се превръща в един от най-опасните граплери със стил, позволяващ на таланта му да се отличи от останалите – основна игра на високо техническо ниво, с минимално използване на така нашумелите „беримболо” или „50/50 гард”.

В началото на 2014 година, Крон обяви, че ще се състезава в ММА сцената и е подписал договор с организация. По-късно стана ясно, че това е азиатската федерация „Real Fight Championship” и това събитие ще се състои в Япония. Опонентът му се пази в тайна, но има слухове, че това е Юйчиру Нагашима, известен с нокаута си срещу Шиня Айоки през 2010 година.

Крон и баща му смятат, че използвайки правилно и внимателно вече солидната основа по Бразилско Джу Джицу, ще се справят и в мачове по смесени бойни изкуства. Като знаем до каква степен спортът се е променил и развил през последните години, ще бъде изключително интересно да наблюдаваме напредъка му.

Крон Грейси Видео

Ходжър.

Митсуйо Маеда > Карлос Грейси старши > Карлос Грейси младши > Ходжър Грейси

 
За финал ви представяме Ходжър Грейси – трети дан черен колан по Бразилско Джу джицу. Той също е внук на Карлос. Баща му е Маурисио Гомес - един от малкото хора, имали огромната чест да получат черен колан от Холс Грейси преди кончината му. Ходжър е един от най-декорираните шампиони в спорта. Ставал е 14 пъти световен шампион. Печели първо място в категорията си и първо в абсолютната на ADCC през 2005 година където той събмитва всичките си осем съперници. Подвиг, който дотогава не е бил виждан никога. Печели европейското първенство, Пан-Американските игри и е национален шампион на Бразилия. Последно е бил принуден да се предаде на състезание когато е бил син колан.

През 2006 година Ходжър започва да се състезава в ММА двубои. Първият му мач е срещу ветерана Рон Уотерман, който никога не е бил събмитван в кариерата си. Младият Грейси успява да се наложи чрез армбар в първия рунд и така поставя успешно начало в своята кариера. 

Скоро след това прави дебют в престижната организация – Страйкфорс, където се изправя срещу друга звезда – Кевин Рандълман. Ходжър събмитва и него, като само след няколко дни се състезава и печели Мундиала по Бразилско Джу Джицу за рекорден 14 път, залкючвайки всички свои опоненти с изключение на един.

В момента Ходжър се състезава в One FC, като участва през 2012 година и в Метаморис, където се бори срещу звездата от по-новите поколения – Маркус Алмейда. Атлетизмът, техническото превъзходство и успехите на Ходжър в света на граплинга винаги ще ни карат да залагаме на него в битките му. Всеки път когато влиза в клетката носи със себе си знамето на Бразилското джу джицу.

Ходжър Грейси Видео

Това бе нашето „кратко” представяне на историята и някои от главните членове на фамилията Грейси. Безспорно семейството, което има най-голям принос за развитието на модерните бойни спортове и набирането им на популярност в световен мащаб чрез правилен маркетинг. Най-изумителният факт е, че въпреки прогреса на спорта през годините и променящата се обстановка, членовете на това семейство са участвали от началото и продължават да са релевантни в бойната сцена на високо ниво. Надяваме се информацията да ви е била интересна и да ви мотивира и вие да опитате този страхотен спорт за тялото и духа.

История на клана Грейси Видео

Още от Бойни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти