Треньорът Братислав Кръстев пред Sportal.bg за всичко най-важно преди Европейското по снукър

Треньорът Братислав Кръстев пред Sportal.bg за всичко най-важно преди Европейското по снукър

Братислав Кръстев е единственият български лицензиран треньор по снукър и тази година получава огромните чест и привилегия да бъде асистент на главния треньор на Европейското първенство в Кипър Пи Джей Нолан.

Такава позиция на практика е измислена специално за българина, който ще бъде на разположение по 3 часа на ден на участниците на Евро 2017 в Никозия, сред които има родни представители във всичките категории - до 18 години (вижте групите на българите на Европейското по снукър при най-малките), до 21 и "мъже".

Sportal.bg потърси Кръстев за интервю преди заминаването на българската делегация за Кипър, а наставникът както винаги бе изключително изчерпателен и пълен с подробни и интересни обяснения за ситуацията в родния снукър, в треньорската професия и за очакванията преди Европейското.

"Изненадах се, когато получих поканата да бъда асистент на главния треньор, защото за първи път на Европейско първенство има такава позиция", разказа Кръстев специално за

Sportal.bg

. "Доста време съм бил на обучение при главния треньор на Европейската снукър федерация Пи Джей Нолан и съм получил категорията, която ми дава право вече аз самият да обучавам треньори.
Това означава, че не само тренирам играчи, а и от известно време обучавам хора за треньори. Четирима вече завършиха това ниво, което им е необходимо за тренировки в България: Николета Николова, която има два медала от европейски първенства, обучава хора да играят снукър в София; Иван Кюпов от Пловдив, който дълги години играе снукър; Красимир Камешев също от Пловдив, който отдавна се занимава с монтирането на снукър маси; и Юлиян Петров от Кюстендил, който има снукър клуб в града и той е едно от най-добрите места за спорта в България.
Аз и един поляк сме единствените, които получихме покана от Пи Джей Нолан да сме асистенти на Европейското първенство в Кипър. Това означава, че ще тренираме безплатно участниците в шампионата, защото Европейската федерация винаги на такива турнири предлага безплатни тренировки.
Европейското се провежда в хотел с голяма зала за същинския турнир и още една голяма зала с тренировъчните маси. Аз и другият асистент треньор ще тренираме всеки, който пожелае по време на турнира, за 3 часа. Заминаваме на 5-и и ще сме ангажирани до края на първенството, което прави общо 13 дни по 3 часа.
За мен като треньор това ще бъде много полезен опит, защото в България няма помещение, в което да има много маси и да мога едновременно да провеждам тренировки с много различни играчи. На Европейското ще бъде точно така, защото там накуп ще са събрани играчи от различни възрасти, различни националности и с различни умения.
Един треньор винаги трябва да изгради специална връзка с играча, за да има доверие и играчът да знае, че каквото и да му каже треньорът, ще е правилно. Аз лично много често казвам едно и също нещо по десет различни начина, защото има значение кой как ще възприеме информацията.
За първи път ще има асистент треньори донякъде защото аз отдавна бях забелязал как Пи Джей Нолан иска да предаде щафетата на по-младите. На миналото Европейско първенство в Прага през 2015 година аз бях неизменно до него по време на тренировките и му помагах.
Усещал съм как той ме приема много добре и оценява, че се старая и съм постоянен и затова ме е поканил да бъда треньор и сам да тренирам на това Европейско. Имах възможност да откажа предложението и да участвам като състезател, защото и без това се включвам в българските турнири и ги печеля, даже не знам кога за последно съм губил мач.
Но тези победи ще започнат да изчезват, защото вече не се упражнявам толкова дълго време, а нивото на българските играчи се вдига. За един треньор не е толкова важно да се упражнява на масата, а просто да има опит, да е направил няколко големи брейка в кариерата си.
Очевидно е, че когато правиш много големи брейкове, знаеш как се изпълняват ударите и можеш да го предадеш на другите. Опитът е много по-важен от упражненията за един треньор, а иначе всеки ще ви каже, че най-лесно се тренират добрите играчи. Например, да си треньор на Рони О'Съливан е мечта за всеки.
Аз лично започнах да тренирам хора, когато бях на 19, значи вече 9 години. В началото бях ужасен треньор, надявам се да не са се отказали да играят снукър някои заради мен. Усещам, че вече съм много по-опитен и се гордея с постиженията на моите състезатели.
Почти всичките ни участници на Европейското са мои възпитаници - Виктор Илиев, Теодор Чомовски, Спасиан Спасов, Александър Хубенов, Георги Величков... Виктор го тренирам откакто за първи път хвана щека преди 3 години и половина, а направи първия си брейк от 87 точки в турнирна обстановка, което означава, че има много добра психика и е много добър турнирен играч.
Теодор също от много години вече го тренирам и е един от най-добрите ми възпитаници, като вече е на 19 години и заради това ще участва само в две от възрастовите категории на Европейското. Александър пък не можа да се класира при мъжете на Европейското, защото е осми в родната ранглиста и е точно под чертата за полагащите се квоти.
Георги вече не тренира при мен, но в началото му бях треньор и в момента просто постоянно обменяме впечатления и знания за играта, защото той научи много от курсовете си в Уелс.
Свикнали сме да казваме, че българите сме нови в снукъра, което вече не е точно така, но просто има фактори, които затрудняват развитието. Например, нямаме големи зали с много снукър маси.
"Академията" не е академия, просто така се казва заведението, защото е спортен бар. На Острова има отделни помещения със снукър маси, които не са на едно място с билярдите и целия шум около бара. Тук всичко е на едно място, въпреки че има пет маси - аз започнах да тренирам в един малък клуб в Студентски град с две маси и нищо повече, но донякъде беше по-добре. А сега сме на едно място с джаги, плейстейшъни, тенис на маса, билярд и какво ли още не. Но не мога да се сърдя на собствениците, защото можеше да го няма изобщо спортния елемент и да има примерно две маси в клуба, вместо пет. Благодарен съм, защото две маси пак щяха да са достатъчни да играеш снукър за удоволствие. Разбирам, че с по-големите помещения идват и по-големите разходи за наем и издръжка, а снукърът наистина се издържа от плейстейшън и тенис на маса и други.
Европейското първенство е много полезно и заради формата си с групова фаза, защото така играеш срещу много различни съперници - някои по-добри, някои на твоето ниво и някои по-слаби. Да, РТС турнирите в България бяха чудесни, но когато се изправим срещу професионалист, професионалистите ни мачкат. Победителят пък получава 2-годишна карта за участие в световния тур.
На Европейското нивото също е изключително високо, не знам защо се получава така, може би професионалният тур стана прекалено скъсен. Но има играчи, които изобщо не са аматьори, а най-малкото са полупрофесионалисти - сега в Кипър ще участва Питър Лайнс, както и
15-годишният уелсец Джаксън Пейдж, който се представи много добре на Welsh Open
.
Питър Лайнс, например, не може да се нарече аматьор, защото той има толкова много опит, а и получава постоянно уайлдкард за турнирите от световния тур на World Snooker. Така излиза, че той половината сезон играе с професионалистите и изведнъж идва на Европейското срещу нас, което не е много честно.
Добро представяне за българите ще бъде, ако повече хора излязат от групите, защото ние това вече го правим достатъчно често. Ако малко хора преминат груповата фаза, оценката би трябвало да е по-ниска. Един четвъртфинал или осминафинал пък би бил страхотен резултат", завърши Кръстев пред

Sportal.bg.

Последвайте каналите ни в:

Още от Снукър

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти