Танак заслужено спечели рали Финландия, катастрофа на финала за Лапи

Танак заслужено спечели рали Финландия, катастрофа на финала за Лапи

Естонецът От Танак с Toyota заслужено спечели рали Финландия, доминирайки от самия старт на състезанието до финала. Накрая той бе изключително спокоен и предвид 40-секундната си преднина караше премерено. Лидер в генералното класиране на Световия рали шампионат (WRC) остава Тиери Нювил с Hyundai, който намали до минимум щетите от кошмарното си състезание във Финландия.

Битка за първата позиция имаше само в първите петъчни етапи, но Мадс Остберг с обновения Citroen не притежаваше темпото на Танак. В крайна сметка пилотът на Toyota победи с аванс от 32.7 сек, а освен това спечели и последния супер специален етап и си тръгва от Финландия с пълен актив от 30 точки.

Остберг бе изключително застрашен на финала от съотборника на Танак - Яри-Мати Латвала. Изглеждаше сякаш състезателят със Citroen ще се задоволи с третото място, но в последния етап той натисна газта и си гарантира второто място и първия подиум от март, 2016 г. На 2.6 сек по-назад, на трета позиция, финишира Латвала.

Претендентите за титлата Себастиен Ожие и Тиери Нювил нямаха скоростта на трите автомобила на Toyota. Ожие направи няколко промени в настройките заради новия инсталиран аеро пакет на неговия Ford, но той не работеше по план. Все пак французинът успя да си спечели петата позиция. Неговият съотборник Теему Сунинен щеше да финишира като първия пилот на Ford, но получи наказание за по-ранно стартиране. Заради това той остана шести, а третият пилот от Ford Елфин Еванс - седми.

След завъртане, удряне в дърво и повреди по окачването на автомобила си, лидерът в генералното класиране Тиери Нювил успя да завърши девети. В последния супер специален етап той записа и две точки, докато Ожие - 0. Съотборникът на Нювил с Hyundai Андреас Микелсен претърпя катастрофа в петък и финишира десети, а Хейдън Падън свърши най-добра работа за корейския тим, завършвайки четвърти.

Миналогодишният победител с Toyota Есапека Лапи държеше четвъртата позиция, когато стартира в неделната сутрин, но катастрофа малко преди финала го разочарова.

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти