Гледай на живо

Контролна среща: България (U16) - Сърбия (U16) 1:0

Уайт пребори Паркър в зрелище с 3 нокдауна и 12 рунда

Уайт пребори Паркър в зрелище с 3 нокдауна и 12 рунда

Дилиън Уайт постигна изключително драматична победа с единодушно съдийско решение (113:112, 115:110, 114:111) срещу Джоузеф Паркър в гвоздея на галавечерта в “О2 Арена” в Лондон. Той прати два пъти съперника си в нокдаун (първият път след нечист удар с глава и изблъскване с лакът), а сам бе повален на пода в 12-ия рунд, но успя да се изправи и да оцелее финалния щурм на новозеландеца.

Паркър започна силно и енергично мача, но след това физическите му сили сякаш се изпариха и той бе напълно безличен от 5-ия до 10-ия рунд, което наклони везните в полза на Уайт. Англичанинът защити сребърния пояс на Световния боксов съвет и спечели интерконтиненталната титла на Световната боксова организация, но най-важното - ще получи възможност да се изправи срещу Антъни Джошуа (или който и да е шампион) за световните титли.

Паркър пък сериозно се компрометира в тежката категория, защото отчете втора поредна загуба, като този път няма да може да се скрие зад оправданието, че “поне” е първият издържал 12 рунда срещу Джошуа.

ПЪРВИ РУНД
Паркър зае центъра на ринга в самото начало и отправи предизвикателство към съперника си с три бързи десни крошета, последвани от леви прави в първата минута на мача. Уайт контрира с лявата си ръка, но новозеландецът демонстрира завидна скорост и се изтегляше, като и контролираше дистанцията между двамата, нищо че размахът на Уайт е по-голям. Ново дясно кроше в целта на Паркър провокира съперникът да пробва нелепа контра, при която едва не загуби равновесие, докато "удряше" въздуха. В крайна сметка бившият шампион пласира два пъти повече удари, опита далеч повече удари и контролираше разположението на двамата на ринга - рунд за Паркър.
ВТОРИ РУНД
Уайт вкара десен ъперкът и пробваше с десни прави да се върне в центъра на ринга, след като Паркър с подвижността си и водещата си ръка го изтласкваше в краищата. Англичанинът контраатакуваше с лявата си ръка доста по-успешно в сравнение с предишния рунд, а пък Паркър изобщо не бе толкова агресивен и ефективен, колкото в първата част на срещата, нито пък особено подвижен. Изненадващо 13 секунди преди края на рунда новозеландецът падна на земята и бе отсъден нокдаун, като не ставаше въпрос за нараняване при удар, а за загуба на баланс - англичанинът намери съперника непозволено с глава и после го добута с лакът, но съдията на ринга така или иначе му присъди нокдаун.
ТРЕТИ РУНД
Паркър възобнови контрол върху събитията на ринга, като отново започна да пробва повече комбинации и да провокира съперника си да се движи и да разчита единствено на контраатаки. Британецът обаче имаше повече успеваемост при ударите в тялото, но пък водещата ръка на Паркър очевидно му даваше предимство от средна дистанция.
ЧЕТВЪРТИ РУНД
Уайт продължи с неспортсменското си поведение и освен удари в тила вече залагаше и на откровени опити да изхвърли съперника си над въжетата, а и влизаше с главата напред в съприкосновенията. Съдията на ринга му направи забележка чак след петия-шестия случай, а иначе Паркър доминираше в рунда, макар Уайт да се избавяше от ударите на противника с непозволени действия и търсене на тила при клинчове. Новозеландецът изпусна инициативата в последната половин минута, но поне като брой попадения бе направил доста повече от съперника си, за да претендира за спечелване на рунда.
ПЕТИ РУНД
Паркър отново успешно надиграваше съперника си при размени в средата на ринга, като качествените опити на Уайт за леви и десни крошета не намираха целта. Новозеландецът чудесно боравеше с ъперкътите, но минута и половина преди края за първи път в двубоя бе притиснат на въжетата. Паркър обаче се разхождаше по целия ринг и в нито един момент не бе затиснат така че да изпадне в истинска беда. В този рунд обаче агресорът бе Уайт, макар отново да ползваше подмолни тактики и евтини трикове като удари след гонга.
ШЕСТИ РУНД
Уайт пое съвсем инициативата, а сваленият гард на Паркър не му помагаше особено, защото падаше жертва на ъперкътите на съперника си. Той изглеждаше прекалено изтощен от "мръсните" удари в тила на англичанина, но сякаш съвсем бе загубил енергията си и по-често търсеше клинчове. Уайт чак в последния момент имаше проблеми с няколко атаки на Паркър, включително в последната секунда, когато новозеландецът разтърси опонента си с комбинация. Повечето попадения в рунда обаче бяха на сметката на Уайт.
СЕДМИ РУНД
Двамата си разменяха инициативата в седмия рунд, а водещата ръка на Паркър почти не влизаше в употреба, като той разчиташе предимно на дясната, за да търси предимство в размените. В крайна сметка обаче Уайт бе този, който притискаше съперника си, макар да не бе нанесъл някакво сериозно поражение по тялото на Паркър, който изглеждаше все по-бавен и по-немощен.
ОСМИ РУНД
Уайт усети, че може да спечели мача със съдийско решение и по мъдър начин започна да записва попадения с водещата си лява ръка - неговите прави удари често попадаха в целта, макар и без да разтърсват Паркър. Новозеландецът изглеждаше сякаш единствено би заложил на търсене на нокаут, защото твърде много си позволяваше да бъде пасивен, за да събере сили за по-мощно дясно кроше. Уайт пък разчиташе на водещата си ръка и без особено напрежение взе предимство в точкуването.
ДЕВЕТИ РУНД
Паркър направи хубав ляв ъперкът в самото начало на рунда, но по никакъв начин не откри как да го допълни с още атакуващи движения. Той отново сякаш бе изоставил идеята за комбинации, докато Уайт успя да запише легимитен нокдаун с късо ляво кроше в главата на опонента си 1 минута преди края. Новозеландецът се изправи бързо и дори опита да контролира темпото, но това доведе единствено до липса на попадения в оставащото време.
ДЕСЕТИ РУНД
Десетият рунд бе равностоен и без много екшън, което отлично се припокриваше с плана на Уайт, защото той не допусна да бъде намерен от някой ъперкът или дясно кроше на Паркър, а в същото време знаеше, че има добър аванс в точките. Паркър отново изглеждаше сякаш дебне противника за завършващ удар, но той така и не дойде.
ЕДИНАДЕСЕТИ РУНД
Паркър изигра на доста по-високо ниво този рунд, отколкото предишните няколко, като дори нарани съперника си с ляв ъперкът в края, но отново нищо не последва, което сериозно да притесни Уайт. Гонгът все пак спаси англичанина, защото той пак бе притиснат до въжетата и единствено отбиваше атаките на Паркър, който въпреки по-голямата си агресия не постигна желания ефект - нокдаун или нокаут.
ДВАНАДЕСЕТИ РУНД
И двамата боксьори бяха видимо изтощени до пределна степен, като по-активният Паркър все пак стигна до желания нокдаун, но той дойде едва 30 секунди преди края на гонга. Уайт стана на "седем" при изброяването, а като цяло се погрижи общо в рунда да има не повече от минута и половина действие, тъй като постоянно търсеше клинчове и "прегръдки". Той бе толкова разклатен, че изглеждаше сякаш само още един удар ще го довърши, но Паркър така и не намери достатъчно сила достатъчно рано в срещата, за да се възползва от психическото изтощение на противника.
ФОТОГАЛЕРИЯ ОТ МАЧА

 

Още от Бойни спортове

Виж всички