Радостин Стойчев: Дойдох да спечеля полското първенство

Радостин Стойчев: Дойдох да спечеля полското първенство

Специалисти са изумени от новите попълнения в Сточния (Шчечин) преди новия сезон в полската Plus Liga. Тимът, който през изминалия сезон финишира на 12-ото място  привлече Бартош Курек, Лукаш Жигадло и българската звезда Матей Казийски. Подобен трансфер е и Радостин Стойчев, смятан за един от най-добрите треньори в света, който стана спортен директор на Сточния.


"Моята роля е да създам най-добрите условия за работа на волейболистите и целия треньорски щаб, а ако треньорът Михал Гогол желая, ще му помагам с моя треньорски опит", разказва пред местното издание "Супер Експрес" Радо Стойчев, който преди две години бе и кандидат за селекционер на националния отбор на Полша.

- Защо решихте да работите със Сточния? Това не е клуб, който е разпознаваем в Европа като ЗАКСА или СКРА Белхатов...

- Вашата лига и волейболът в Полша е нещо специално. Преди като треньор на отбори, които играха срещу полски тимове в Шампионската лига, винаги съм виждал невероятна атмосфера в залите. Освен това, след като съм спечелил шампионатите на Русия, Италия и Турция в моята треньорска кариера, сега е време за Полша. Ще се опитам да спечеля лигата и това е голямо предизвикателство за мен, защото знам колко много силни отбори има.

- От колко време ще имате нужда за изграждане на силен колектив от новите играчи, които взехте?

- Мисля, че 4 месеца. Това е периодът, през който играчите трябва да овладеят определени механизми. Бих искал да играем на нивото, което очаквам, в средата на януари.

- Каква е целта за следващия сезон?

- Лично моята цел е да стигнем до Шампионската лига. За това трябва да сме в Топ 3 в Плюс лигата. Проектът за изграждане на силен отбор в Шчечин е голямо предизвикателство за мен. Също така, определено е нещо неизвестно, но имам амбиции и искам да успея още през първия сезон.

- Трябваше ли да създадете отбор от нулата за толкова кратък период от време в някой от предишните си клубове?

- Нещо подобно бе в Халкбанк (Анкара). Там започнах да работя с нов отбор от нулата. А през първия сезон успяхме да спечелим шампионата и Купата на Турция и също така да се класираме за финалната четворка на Шампионската лига, така че не беше никак лошо. Ситуацията в Шчечин е малко по-различна, защото започнахме да градим отбора с известно закъснение, но Кжиштоф Смиегие (б.р. генералният директор на клуба) като свърши страхотна работа, като вече финализира 5 трансфера. Ще завършим състава с още най-малко трима играчи. По-късно ще трябва да работим по-усърдно на игрището. Въпреки това, основата за изграждане на силен отбор в Шчечин е много добра.

Още от Волейбол

Виж всички