Гледай на живо

ЦСКА - София загря за дербито с Левски с убедително 3:0 срещу Хебър за Купата

Любо Ганев: Явно Лазаров се притеснява от мен

Любо Ганев: Явно Лазаров се притеснява от мен

Проблемът не са постовете и длъжностите, а реалните действия, категоричен е легендата

Легендата на родния волейбол Любо Ганев даде интервю за "Тема Спорт". Той говори по повод отминалия в понеделник Управителен съвет на федерацията, след който стана ясно, че се задава изваждането му от ръководството на централата. Скандалът вече е факт, като бившият диагонал на националния ни тим сподели своето мнение по темата.

Г-н Ганев, като че ли дойде време разделно в БФВ и, образно казано, сте поставен на дръвника след заседанието на УС на БФВ в понеделник. Така ли е?

- Да кажа, че не е така, ще излъжа. Аз го казах и пред членовете на УС, че имам вътрешното усещане, че извънредното Общо събрание на 20 декември в Казанлък е с цел именно да бъда махнат от ръководството на федерацията. Всички ме знаят, че аз не съм от хората, които премълчават, и затова станах и го казах пред всички. Явно има някакви опасения някой от Любо Ганев.

Президентът на федерацията инж. Данчо Лазаров ли визирате?

- Съдейки по последните процеси през тази една година, очевидно е така. Явно г-н Лазаров има притеснения от мен и предприема подобен ход. Защо и какви са му мотивите, това си е негов проблем, той трябва да отговаря. Някои, ако имат притеснения, Любо Ганев няма от никого, защото е доказал през всички тези години какво може да прави за волейбола и какво прави.

Президентският пост ли е проблемът в този конфликт?

- Проблемът за мен не са постовете и длъжностите, а реалните действия, които са насочени към по-доброто бъдеще на волейбола. Колко пъти досега съм заставал пред медиите, за да отговарям след всеки възникнал скандал или проблем?! Винаги съм се отзовавал. Дори и в случаите, в които не съм бил съгласен с решенията на УС на БФВ, аз никога не съм казвал: "Те го решиха, аз не съм". Напротив. Аз винаги съм бил колективен играч и като такъв спазвам неписаните закони на отборния дух. Вътре можем да си кажем всичко, да се нагрубим, да се скараме, но когато излезем пред обществеността - ние трябва да бъдем едно цяло. Любо Ганев никога не е имал фиксидея да стане президент на Българска федерация волейбол. Един ден може и това да се случи, ако, разбира се, клубовете ме подкрепят. Моята фиксидея, която смея да твърдя, че изпълнявам постоянно, е една - да помагам според силите си за българския волейбол. И ще продължа да го правя.

Любо Ганев: Не знам кой иска да ме отстрани, никой не е вечен
Любо Ганев: Не знам кой иска да ме отстрани, никой не е вечен

Разривът между вас откъде тръгна? Точно вие бяхте човекът, който в най-горещите моменти излизаше и поемаше негативите в случаите, когато повечето от волейболните хора и фенове бяха против дадено решение.

- Аз пак казвам, проблеми нямам с никого. Аз не завися от никого. Като играч съм си извоювал името, като бизнесмен и волейболен ръководител също. Не ми е било приятно да заставам и да поемам лично удари за сметка на друг, но съм го правил, както вече казах, в името на волейбола. Да, от това е страдал личният ми имидж, но съм го жертвал в името на волейбола. Преглъщам егото си. Нека кажат, че Любо Ганев е най-черният, най-лошият и най-вредният, но ако от това печели българският волейбол и конкретният скандал ще бъде потушен,съгласен съм да го преглътна Както съм го и правил и както ще продължа да го правя.

Съжалявате ли, че на предишните избори за президент на федерацията вие се оттеглихте в името на това Данчо Лазаров да остане на поста?

- Не, няма за какво да съжалявам. Така е трябвало да стане, а и може би е било за добро. Това ще позволи при евентуална промяна да започнем на чисто и от нулата, без задни мисли.

Имате ли подкрепа от волейболните хора?

- Самият факт, че от понеделник до днес ми звъннаха десетки ветерани, президенти, треньори, които ценя и уважавам, за да кажат, че ще ме подкрепят, това говори много за мен. Очевидно е, че разумът и най-вече коректността все още надделява у българския волейбол и сред волейболните хора, които оценяват какво съм правил. Както във всеки един спорт, така и при нас нещата се знаят. Друг е въпросът кой обира лаврите и си приписва заслугите. За мен това не е било никога проблем и никога не съм го преследвал като цел, както знаете.

Извънредно Общо събрание във волейбола, искат да изгонят Любо Ганев
Извънредно Общо събрание във волейбола, искат да изгонят Любо Ганев

Задава ли се нова война в българския волейбол между Любо Ганев и Данчо Лазаров?

- Война не е точната дума. Различните виждания за управлението на волейбола са по-скоро препъни камъчето. Затова тук е работата на всички от УС на БФВ, които са избрани от клубовете, да вземат най-правилните решения. И най-вече да се допитваме до клубовете, защото без тях няма БФВ.

Продължава ли Любо Ганев да се занимава с волейбол?

- Любо Ганев не е спирал, защото волейболът е животът му. Ще осмисля грешките си, ще си направя равносметка и ще преценя в каква насока ще продължа.

Хари ЛАТИФЯН

Още от Волейбол

Виж всички