Гледай на живо

Ботев (Пловдив) стартира сезона с победа и вгорчи завръщането на Пирин (Благоевград) в елита - на живо от "Коматево" след 2:1

Атаката за сваляне на Данчо Лазаров започва днес! Гледайте на живо ТУК!!!

Атаката за сваляне на Данчо Лазаров започва днес! Гледайте на живо ТУК!!!

Левски, ЦСКА и други волейболни клубове свикват извънредно общо събрание за смяна на президента

Инициатива за сваляне на несменяемия от 2002 година президент на Българската федерация по волейбол (БФВ) Данчо Лазаров ще обявят днес в 12 часа водещи клубове на нарочна пресконференция в Пресклуб “България”.

Sportal.bg ще излъчи на живо цялата пресконференция и може да я гледате на живо ТУК:
Волейболните грандове свалят Данчо Лазаров
Волейболните грандове свалят Данчо Лазаров

Сред инициаторите са столичните грандове Левски и ЦСКА. За промяна на върха в българския волейбол са 9 от 12-те тима при мъжете. Това са ЦСКА, Левски, Хебър, Добруджа, Марек, Дунав, Пирин (Разлог), Черно море и Славия.

Съгласни с тяхното искане за край на ерата “Данчо Лазаров” са втородивизионният Виктория Волей и друг отбор от Пловдив - женският Марица, който в последните години е №1 у нас.

От мъжкия елит към желанието за промяна не са се присъединили Монтана и “Арда, а все още неясна е позицията на шампиона Нефтохимик.

В разгара на скандала Данчо Лазаров и Любо Ганев на среща с Кралев
В разгара на скандала Данчо Лазаров и Любо Ганев на среща с Кралев

Идеята е да бъде свикано извънредно общо изборно събрание на БФВ, на което да се гласува оставка на 76-годишния Лазаров. За целта трябват подписите на 1/3 или поне 43 клуба, членуващи във федерацията.

Атаката срещу Лазаров идва точно когато възникна ново високо напрежение между него и вицепрезидента на БФВ Любомир Ганев. В началото на седмицата легендарният волейболист обяви публично, че УС на федерацията е насрочил за 20 декември в Казанлък заседание, на което той ще бъде изваден от управата като неудобен. Целта на това действие според Ганев е той да не може да се кандидатира за президент на централата, защото по устав може да бъдат избирани само членове на УС.

Самият Ганев вече два пъти бе кандидат за шеф на българския волейбол. Веднъж си издигна официално кандидатурата през 2015-а, но няколко дни преди общото събрание я оттегли. Миналата година пък, когато Лазаров намекна няколко пъти, че ще се оттегли, той отново заяви, че ще е готов да го замести.

Извънредно Общо събрание във волейбола, искат да изгонят Любо Ганев
Извънредно Общо събрание във волейбола, искат да изгонят Любо Ганев
Само че Лазаров не само че не се оттегли, ами заяви официално, че ще си изкара мандата до 2021 година.
Днес ще се искат и промени в устава, като президентският пост да бъде максимум за 2 мандата. Клубовете са и против да има длъжност почетен президент на федерацията, защото така се изкривявала демокрацията

Още от Волейбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти