Защо наричаме "смесените бойни изкуства" ММА?

Защо наричаме "смесените бойни изкуства" ММА?
Смесените бойни изкуства (ММА) вече не просто набират все по-голяма популярност, но са си заслужили мястото сред най-гледаните и най-престижните спортове в световен мащаб. Откъде обаче идва прозвището "смесени бойни изкуства" (mixed martial arts - MMA)?

Първата галавечер на UFC се е провела през 1993 година и е нямала почти нищо общо с продукцията, която компанията ни предоставя днес. Правилата са били доста по-свободни, почти никой в САЩ не е смеел да признае "боричкането" за легитимен спорт и дори самите боеве не са протичали под шапката на "ММА". Тогава са се наричали "no holds barred" (NHB), което е американски израз, означаващ "без никакви правила". Коренът на фразата идва всъщност от борбата, където не са ти позволени определени движения и атаки, когато ръцете ти не са на дадено място по тялото на противника. Ако искаш да атакуваш и да приложиш техника, трябва да поставиш ръцете си на определени позиции. А когато ги поставиш, идва въпросното "hold", съответно в борбата им аопределни забранени движения и хватки, но в новия боен спорт те са били позволени.

Как се стига до ММА? Легендарният рефер Джо Маккарти всъщност е главната причина да ползваме това име за спорта днес. Той е бил полицай в Лос Анджелис и е трябвало да напише молба, за да му позволят да отсъства от служба и да отиде да бъде рефер на втората галавечер на UFC на 11 март 1994-а. 


В молбата Маккарти е написал, че иска отсъствие, за да реферира на турнир по "бойни изкуства". Когато го попитали конкретно какви бойни изкуства, той добавил "смесени" бойни изкуства и оттам е създадено прозвището - ММА. 

Самият Маккарти обяснява, че сам се е досетил за това определение за спорта, но посочва впоследствие, че журналистът от "Лос Анджелис Таймс" Джеф Блатник е ползвал същото "ММА" в своя репортаж за първата галавечер на UFC през 1993-а.

В случая явно става въпрос за синхронно "изобретение" без знанието на двамата различни автори, но е логично да се посочи, че Джон Маккарти е далеч по-влиятелна фигура в историята и развитието на ММА, отколкото журналиста. 

Още от Бойни спортове

Виж всички