Владо Николов: Източна и Западна конференция в Суперлигата е възможен вариант

Владо Николов: Източна и Западна конференция в Суперлигата е възможен вариант

Управителният съвет на Българска федерация по волейбол ще вземе решение за бъдещето на първенствата при мъжете за сезон 2020/2021 на следващи заседания, след като бъдат изслушани всички клубове. На базата на това ще се приемат форматите за Суперлигата и Висшата лига.

Владо Николов: Ще пляскам, защото ТЕ имат нужда от нашата подкрепа! (видео)
Владо Николов: Ще пляскам, защото ТЕ имат нужда от нашата подкрепа! (видео)

Има предложение за разширение на Суперлигата, за да не бъдат ощетявани клубове при непредвидената ситуация и принудителното спиране на шампионатите. Дали обаче ще има увеличение на елитната ни група и какъв точно ще бъде нейния формат, ще зависи и от икономическата ситуацията и готовността на клубовете за осигуряване на бюджет за първенството.

Ето какво каза Владимир Николов, който е президент на ВК Лавски София и член на УС на БФВ за BGvolleyball.com по темата:

"С оглед на тежката ситуация трябва да се намери най-удачната формула за провеждане на първенството. Основна цел ще бъде намаляване на разходите за сметка на увеличаване на качеството.""Ако карантината продължи по-дълго, това ще се отрази негативно на всички. Клубовете ще загубят част от финансирането и спонсорите си. Самите фирми-спомоществуватели ще останат без част от приходите си. Това поставя редица въпроси, като основният е колко клуба ще могат да участват в Суперлигата през следващия сезон. Защото, определено ще има намаление на бюджетите на много от тях, а индикации за това вече има. Дори големите клубове в Италия изпитват същите затруднения, като според мои приятели, повече от половината участници в Серия А ще бъдат с 50% по-малък бюджет за идващия сезон."

"Смятам, че през изминалите години бе абсолютно излишно Суперлигата да е с 12 участници. Имаме състезатели за максимум 8 отбора. Сега с оглед на ситуацията, да не бъда лош пророк, но поне 10-15 от волейболистите ни, които играят в чужбина, ще бъдат принудени да се завърнат в българското първенство. Поне за година. Това пък от своя страна, колкото и неприятно да е за тях, ще повиши качеството на българския шампионат.Има много и различни варианти за бъдещия формат за елитната ни група. Ето три основни предложения:

Първият вариант е формат с 10 отбора в Суперлигата, което да постигне тези цели.

Вторият вариант е формат с 16 отбора, които да бъдат разделени в две осмици.

Третият вариант, който за мен лично е най-удачен, ако се гласува за разширяване на Суперлигата, е формат с 16 отбора и разделяне на участниците на

Източна и Западна конференция.

Разходите за пътуване и преспиване са съществено перо в бюджета на клубовете, като едно пътуване, например от Разлог до Варна или Бургас отива на 2000 – 2500 лева. При разделяне на отборите на регионален принцип ще бъдат намалени значително тези разходи. Тимовете ще могат да се придвижват до съответната дестинация за гостуване в рамките на деня и ще има оптимални условия за провеждането на мачовете.

57 Общо събрание на БФВ

До сега три клуба от Висшата лига са подали заявка за участие в Суперлигата – Ботев (Луковит), Берое 2016 (Стара Загора) и ПСК Локомотив (Пловдив).

Волейболният сезон е прекратен, Нефтохимик и Марица са шампиони (видео)
Волейболният сезон е прекратен, Нефтохимик и Марица са шампиони (видео)

Бъдещето разделение може да изглежда така: 

Западна конференция: Левски, ЦСКА, Славия, Монтана, Марек Юнион-Ивкони (Дупница), Пирин (Разлог) и Ботев (Луковит).

Източна конференция: Нефтохимик 2010 (Бургас), Хебър (Пазарджик), Добруджа 07 (Добрич), Дунав (Русе), Черно море (Варна), Арда (Кърджали), Берое 2016 (Стара Загора) и ПСК Локомотив (Пловдив).

При този вариант засега проблем е липсата на осми участник в евентуалната Западна конференция. Но има много клубове от софийския регион. Ето например, да вземем един от тях - Сливнишки герой (Сливница). При тези обстоятелства тимът на Сливница няма да има по-значителни разходи за пътуване, отколкото при участието си във Висшата лига, където отборите също са разделени на Западна и Източна група.

Всичко трябва много добре да се обмисли преди да се вземе финалното решение за формата на първенствата. Това може да стане в средата на месец май или най-късно до края му.  Колкото по-дълго продължи карантината, толкова повече ще трябва да се свиват разходите. Затова живи и здрави да сме, да се опазим и да се опитаме да изберем най-оптималния вариант с оглед на тази криза.

Още от Волейбол

Виж всички