Лъчо Танев: Във вторник ще разберем дали ще има Европейско

Лъчо Танев: Във вторник ще разберем дали ще има Европейско

Топ мениджърът Лъчезар Танев гостува в предаването „Код Спорт“ по ТВ+. Той коментира ситуацията в европейския футбол и в родното първенство. Сподели и дали ще се кандидатира за шеф на БФС.

Лъчо, здравей! Добре дошъл на терена на „Код Спорт“ в едно смутно времеКак си? Пътуваш много – не се ли притесняваш от коронавируса, който вилнее из света?

- Коронавирусът е явление, което доста смути света и това е явно. Трябва да се съобразяваме със ситуациите. Намаляваме пътуванията, стремим се да се предпазваме като всички в целия свят, които би трябвало да го правят.

- През по-голямата част от годината живееш в Барселона – има ли паника сред жителите на града?

- Не мога да кажа дали живея повече там, разделен съм между София и Барселона. Но в последно време забелязвам, че и там хората, които са по-лежерни или по-положително приемат нещата, започнаха да се притесняват, да изкупуват храни, да няма толкова хора по улиците и по магазините. Има обясним страх в хората, да известна степен има психоза. Бих искал да кажа, че в България се взимат драстични мерки много бързо от страна на правителството и на парламента. Предполагам, че е за хубаво. В Испания хората по-трудно стигат до такива решения. По-добре е по-рано да се вземат драстични мерки, отколкото в по-късен период.

- Спортният живот замря – не се играят мачове у нас, в Испания, Англия, Италия, Франция, Шампионска лига. Лига Европа, тенис няма да има до края на април, отложиха старта на Формула 1, НБА, НХЛ… Как обаче това ще се отрази?

- Ще се отрази зле на клубове, на спонсори, на оператори, които държат ТВ правата. Доста голяма загуба ще понесат всички тези хора и институции, свързани със спорта.

- Европейското първенство по футбол също е под въпрос.

- Във вторник ще разберем. Според мен голяма е вероятността да го отложат. Не са хубави времената и не само за спорта, а по принцип.

- Нека да поговорим за родния футбол, все още не е ясно дали ще има бараж България – Унгария, позната ти е картината у нас. Какво липсва на представителния ни тим? Със сигурност са много нещата, но кое се набива най-много на очи?

- Липсват ни играчи, които преди в годините са правили разликата, когато има важни мачове. Не съм казвал само аз, че ни липсва класа или по-точно класата в трима-четирима футболисти, които да са по-различни от другите и да знаеш, че в такива мачове като срещу Унгария, те ще са плюсът, който да вдигне нивото ни така, че да победим противника. За съжаление това не са случайни неща. Аз лично очаквах, че ще се случат, гледайки отношението на повечето клубове към детско-юношеския футбол, качеството на треньорите на деца и юноши, начинът, по който се работи с тези деца. Постепенно с годините ни напуснаха играчите, които бяха по-добре формирани и правиха точно тази разлика, за която говоря. Няма случайни неща, т.е. когато ти не си подготвил едно поколение по най-добрия начин да замести друго, постепенно с годините изчезваме от големия футбол. Знам, че ще ме питаш защо и как. Тук е мястото на БФС още преди 10 години да види, че нещата не тръгват в правилната посока. Не критикувам, а давам мнение – да не се понацупят…

- Те са обидчиви хора знаеш…

- Да, те са обидчиви хора. Моите уважения, но да осигуриш терени за тренировка е прекрасно, имаш футболна база – прекрасно. Поздравления за Боби и за всички хора, свързани с това нещо. Но ти да осигуриш това нещо, самолетни билети и хотел… И да се говори, че това е ангажиментът на Футболния съюз към националните гарнитури не само, че е смешно, а е обидно.

 

- Как ще коментираш ситуацията в Левски, ще оцелее ли клубът?

- Левски ще оцелее като клуб. Дали ще съумее да запази лиценза си, дали ще съумее да си плати дълговете е първият въпрос. Вторият е оттам нататък дали изобщо ще има пари да се прави някаква селекция, да се плащат заплати. Много въпроси има около Левски… Но Левски исторически си е Левски и няма да изчезне от хоризонта. Въпросът е, че изпадна в една непредвидена ситуация.

- Моделът „бащица“ защо е толкова приложим в нашия футбол?

- Защото не ти стигат приходите от ТВ права, от посещаемост, билети, нивото на спонсорство. Една фирма може да си позволи толкова пари, колкото позволява печалбата, която прави, икономическото ниво на тази фирма. Лудогорец го оставяме настрана, защото те завъртяха колелото, рискувайки големи инвестиции и правейки един добър отбор, който им дава шанс да играят в турнирите на УЕФА и оттам първоначално компенсират отдавна направените инвестиции. Докато Левски и ЦСКА на този етап, ако искат до голяма степен да са конкурентноспособни на Лудогорец и да го настигат, техният бюджет от самата дейност на клуба е половината от това, от което имат нужда. За другата половина трябва да има „бащица“.

- Защо феновете дори на най-популярния клуб в България – Левски не могат да издържат отбора, въпреки огромната им любов и финансова подкрепа? Излезе информация, че „сините“ са набавили от привържениците си 1,5 млн. лв. за един месец…

- Тези усилия са прекрасни и са за аплодиране, само че те са част от парите, от които има нужда Левски. По този начин може би ще бъдат в „А“ група, ще имат някакви средства, но в никакъв случай няма да са конкурентноспособни, ако нямат сериозен спонсор или собственик. А с течение на годините тези опции се изчерпват. От ТВ права Левски получава между 800 и 900 хиляди лева. Но трябва да имаш бюджет от 20 милиона, за да направиш що-годе конкурентен състав на Лудогорец. Как се постигат 20 млн. лв.? Имаш 800-900 хиляди от ТВ права, максимум 1 милион от билети, един нормален спонсор няма да ти даде повече от 2 милиона лева, с второстепенни спонсори ще стигнем 5 милиона, с някоя продажба за 2 милиона – станаха 7 милиона, ами до 20? Няма как да се случи. Трябва да има човек, който да дотира.

- Как ще коментираш политиката на Славия – играят с български футболисти и продават всеки един, за когото постъпи добра оферта в клуба? Не е ли това пътят?

- Да, обаче очакванията на феновете на Славия са различни от тези на ЦСКА и Левски. Ако си Левски и ЦСКА, трябва да обясниш, че следващите четири-пет години ще се прави сериозна работа с деца и юноши, ще се харчи това, което се акумулира. Може да има някаква по-сериозна спонсорска подкрепа, защото са Левски и ЦСКА. Но когато кажеш, че ще го работиш четири-пет години, трябва да се работи наистина по правилния начин. И може тези два клуба с фенската си маса след пет години да се самоиздържат.

- Ето, примерно Левски десет години няма титла и купа. Ако бяха работили през тези десет години, сега може би от школата щеше да има много добри футболисти.

- Така е. Славия са приели една политика, според която за разбирането за нещата са си прави и работят правилно. С български футболисти и при всеки удобен вариант на младия футболист му се дава шанс да излезе да играе на по-високо ниво. Клубът се самоиздържа до голяма степен.

- Ти си топ мениджър – къде са българските таланти в момента, има ли ги въобще?

- Има някои момчета, но повечето на 16-17 години губят качествата си, защото не се работи по този начин. Нещата не са толкова сложни, въпрос е на една правилна методология, която бях на път да я вкарам, заедно с предното ръководство на Футболния съюз. От чужбина бяхме подготвили с Боби Михайлов и с Краси Балъков методология до голяма степен въз основа на начина, по който се работи в един от топ отборите на Примера дивисион и в неговата детско-юношеска школа. Не мога да казвам от кого е разработена, защото не е коректно, но ноу-хауто беше дадено от спортния директор на този клуб. Бяхме на крачка, имаше финансиране, доколкото бях убеден от министър Кралев, от правителството, лично от министър-председателя. Пари, предназначени за детско-юношески футбол. Позабавиха се всички тези истории, но бяхме пред прага да финализираме тази нова методология. Основно затова ги няма играчите.

74 Преди церемонията "Футболист на годината 2019"

 

- На няколко пъти споменаваш, че нямаме добри специалисти, които да работят с деца. Как това може да се поправи?

- Ако тази програма беше предвидена, от една страна спортно-техническа, а от другата – финансова, тези пари се дават, за да се подобри нивото по клубовете. Ако ти трябва терен, ще направиш терен…

- Смяташ ли, че клубовете ще се съгласят да вземат тази методология?

- Ние изчислявахме с министър Кралев. Според това, което имах като информация, всяка детско-юношеска школа щеше да получава по 500 хиляди лева на година, ако работиш по тази методология. Ако не работиш, няма да имаш тези пари. Работи както си искаш! Дори съм стигал и по-напред. Футболният съюз е орган, който трябва да регулира и да стимулира, а не кой съдия ще свири мача! Very sorry! Там сме в някаква друга уличка, в която може би някой търси някакви интереси от самите хора, които работят във Футболния съюз. Къде ще се ходи на подготовка, кой съдия ще свири? Съжалявам! Футболният съюз трябва да работи с аматьорския футбол – призвание номер едно и номер две – да менажира и да ръководи националните гарнитури. Това е. Първенството трябва да отиде в Лигата и там клубовете да си направят едно ръководство и да си менажират лигата. Футболният съюз да ходи по министерства – на просветата, на спорта, да чука на всички врати, да дава програми, да иска да се реализират съвместно с държавата, в училищата да се играе повече футбол. Министерството на спорта да осигурява, както беше на път да осигури, средства за детско-юношеския футбол. Тези хора не трябва да стоят горе в тази хубава сграда, която им е направена. Трябва да обикалят в България по клубовете – какви проблеми имате, правите ли правилно детско-юношески футбол? Ето ви програмата, ето ви парите, но ще ви следим и ако не го правите, няма да имате пари. Не е сложно, въпрос на желание е и естествено на качество горе в главата да правиш нещо. Ние в България сме цари да казваме: „А, ще правим..“ Защото е най-лесно да стоиш да пиеш кафе и да махаш с ръка. А може да се направи.

- Стигнахме до БФС - предстоят избори и името ти се завъртя сред евентуалните кандидати. Защо реши да откажеш на хората, които видяха в теб човека, който може да направи промени в най-популярния спорт?

- Използвам официално да кажа, че няма да се кандидатирам. Не че нямам желание и не че не съм убеден. Пак повтарям, че до голяма степен съм убеден какво трябва да се направи. Друг е въпросът дали ще мога да го свърша. Знам и ако съм аз, ще направя усилия, но реших да не се кандидатирам поради няколко причини. Първата и най-важна е, че не смятам, че съм обезпечил мен си и фамилията финансово по начина, по който смятам, че трябва да бъде обезпечена. Не искам да заемам една длъжност и през главата да ми минават възможности за печелене на пари по некоректен начин. За мене си смятам, че трябва още да работя. Аз, моят син, моята дъщеря и още няколко човека в двата офиса да работим и да изкарваме пари. Със сигурност това са моите критерии. Няма да съм концентриран 100%, ако дойда тук и не съм убеден, че репутацията, която съм изградил, си заслужава да я погубя. Защото има голям шанс и да я погубя. Другият момент е, че не се страхувам, но едва ли ще бъда разбран от голяма степен, не от всички. Постоянно ми се обаждат хора от провинцията от клубове: „Лъчо, молим те, кандидатирай се, защото сме убедени, че ти си човекът, който може да организира и да се правят сериозни неща!“ Благодаря им за доверието! Съжалявам, вече казах първия си мотив, а и не виждам тази сигурност, че трябва да зарежа нещо, което мисля, че го работя добре. По този начин имаме добър живот за мен и за фамилията. За съжаление нямаме топ играчи в България в момента, които да ти помогнат в този бизнес, но се оправяме добре. Не виждам защо да рискувам това нещо и да се появя тук като Дон Кихот, дори не знам кой ще е Санчо Панса да ми помага, за да боря вятърните мелници.

74 Преди церемонията "Футболист на годината 2019"

 

- Какъв човек според теб трябва да е начело на родната централа? Знам, че посочи Веселин Балевски или Атанас Фурнаджиев, които няма също като теб да се кандидатират…

- Това са типа хора, особено Атанас Фурнаджиев. Бил е във Футболния съюз дълги години, има опит, сериозен бизнесмен. Мисля, че ще има подкрепа и от държавата.

- Само че и той има какво да рискува.

- Има бизнес, въпреки че в неговия случай с един сериозен изпълнителен директор нещата могат да се случват. Човек ще се намери, въпросът е дали ще има правилната концепция, да е наясно, че не трябва да си бута гагата в първенството. Оттам идват всичките проблеми на Футболния съюз – колко ще бъде наказан този играч, защо е толкова, кой ще свири мача, може ли да ми сложиш този и онзи? И се влиза в едни нерегламентирани взаимоотношения, които съсипват футбола. Така че, ако този човек има правилна концепция и що-годе един добър Изпълком с изпълнителен директор и да е ясно - хора, дайте да правим футбол. Аматьорски футбол и да си гледаме националните гарнитури. Момчета, собственици, 30 човека на професионални клубове, направете едно сериозно събрание, изберете си един президент на Лигата, делегираме ви правата, организирайте първенството, разпределяйте парите от ТВ права. Има си изисквания на ФИФА, според които Съдийската комисия трябва да е под контрола на Футболния съюз. И нещата ще вървят. Ако искаме да правим нещата бели като стената зад мен, не е толкова сложно.

- Завъртя се и името на бившия ти съотборник в ЦСКА и националния отбор Емил Костадинов за шеф на БФС - какво е твоето мнение?

- Моето мнение за Емил е, че не може да се оправи с тази работа. Така смятам аз и ще се аргументирам. Мисля, че за този пост трябва да си работил дълги години в мениджмънта на футбола, да знаеш езици, да съумееш да убеждаваш хората, да имаш характер, да е ясно, че никой не може да те използва за каквото и да е. Иначе е един изключително голям футболист. Мисля, че той в сферата на деца и юноши има поглед върху нещата, има разбирания във футбола. Не искам никой да обиждам, но за да си президент на БФС, се искат харизма, интелект, знаене на езици, понякога взимане на рискови решения.

- Къде сбърка Борислав Михайлов и трябваше ли цялата вина да бъде хвърляна върху него?

- Не, в никакъв случай цялата вина върху него. Не искам да звуча пристрастно, той ми е приятел, но в последните години се изолира до голяма степен. Мисля, че когато почнахме да правим програмата за деца и юноши беше късно. Трябваше да се види още преди десет години, че нещата с тези хора, които имаме в България, няма как да се случат, че футболът ни губи качество. Футболният съюз е затова – да направи един сериозен анализ защо се случва и какво трябва да направим. Иначе Боби… Живеем в един регион, в който или е нищо, или е топ. Боби със сигурност е авторитет в европейския футбол, помогнал е в някои ситуации на конкретни клубове със своето влияние, с доверието, което имат към него европейската и световната централи. Но мисля, че във вътрешен план, той трябваше или да накара хората около него да правят нещата както трябва, или да ги махне.

- Какви са отношенията между футболните хора у нас? Виждаме какви чести размени на реплики се сипят между колеги. Визирам последното – изказването на Венци Стефанов към Мишо Касабов. Това нормално ли е според теб?

- Еми, не е нормално. Още повече знам, че имат добри отношения дълги години. Не знам дали тази ситуация се използва, за да бъде персонално атакуван Касабов, нямам представа. Венци е човек, който обича да си казва мнението и това е прекрасно. За мен лично не може заради това дали ще свири един съдия или друг, да си разваляш взаимоотношения, градени дълги години. Ако това е повод да ги развалиш, значи те не са били никакви взаимоотношения добронамерени и приятелски. За мен този разговор би трябвало да се проведе в Изпълкома на Футболния съюз. Ако някой има някакви претенции, още повече, че и двамата са там, пред няколко други човека да се аргументират. В нашия футбол има много такива неща и от тях продуктът футбол си губи цената. А после искат ТВ права да са високи, да ходят хора по мачове. И това влияе. Самите дрязги, с които се „разсъбличат“ и си показват „мръсното бельо“ на цялата общественост… Не се прави по този начин. Не казвам, че не трябва да се казват и да се коментират, но от член на Изпълкома и президент да излиза такава полемика не е хубаво за продукта футбол.

- Какво си казваш, когато си тръгваш от София към Барселона?

- 20 години живея между Барселона и София. И двете места ми харесват. Тук има нашият балкански хумор, времето минава окей, но нещата в Барселона са по-ясни, по-точни, взаимоотношенията са изчистени. Тук много бързо ставаме приятели, ама явно приятелството не е това, което мислим, че е. Като си тръгвам оттук си казвам, че ще видя семейството, внуците. Готино е, хубаво време, прекрасна храна, качество на живот по-добро оттук, но в същото време като си дойдеш тук, имаш много повече приятели, изградил си някаква репутация, която ти дава възможност за контакти на най-високо ниво в държавата, което има смисъл в края на краищата.

- Благодаря ти много за този разговор и накрая да уточним още веднъж, че Лъчезар Танев няма да се кандидатира за президент на БФС.

- Абсолютно и категорично. Но ако бъдещият президент, без абсолютно никаква комерсиалност във взаимоотношенията, както винаги съм бил досега, съм насреща да съдействам да помогнем за правилното развитие на детско-юношеския футбол.


Carlsberg "Домът на Феновете" е новата секция на Sportal.bg за игри. С регистрацията си Вие ще можете да персонализирате Вашето съдържание и да участвате в нашите игри за страхотни награди.

Регистрирай сe

Още от БГ Футбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти