Ето какво трябва да направи Нювил, за да спечели титлата още днес

Съботният ден на рали „Централна Европа“ не се разви по план за лидера в генералното класиране в Световния рали шампионат (WRC) Тиери Нювил. Белгиецът започна деня като лидер в надпреварата, но загуби над 30 секунди в последната сутрешна отсечка, в която той допусна две отделни грешки.

Това го смъкна до четвъртото място, зад Себастиен Ожие, Ойт Танак и Елфин Еванс, които заеха първите три места в края на съботните етапи. А според въведената в началото на годината точкова система това означава, че в генералното класиране настъпшиха известни размествания.

Ожие начело в края на съботния ден на рали "Централна Европа", Нювил е 4-ти

Като лидер Ожие взима 18 точки от съботната таблица, с което стопява 8 от пасива си спрямо Нювил, който за четвъртото място получава 10 пункта. Танак взима 15 точки, а Еванс – 13.

По този начин авансът, който Нювил има пред Танак, пада от 29 на 24 точки, а Ожие е на 33 зад белгийския състезател на Хюндай. Еванс продължава да има доста голяма изоставане, а именно 43 точки.

Танак: Моят приоритет е титлата при производителите

С оглед тези нови разлики ето какво трябва да постигне Нювил по време на „супер неделята“ на рали „Централна Европа“, за да спечели титлата още днес. Както винаги в неделните отсечки всеки пилот ще може да спечели максимум 12 точки, 7 за общото неделно класиране и 5 за класирането в пауърстейджа.

За да стане световен шампион Нювил се нуждае от аванс от поне 31 точки, което означава, че той ще трябва да спечели с поне 7 точки повече от Танак в хода на неделния ден. Спрямо Ожие и Еванс белгиецът може да си позволи загуба на точки. Ожие може да вземе с най-много два пункта повече от пилота на Хюндай, а Еванс 12 или 13, ако не спечели състезанието.

Предвид тези сметки задачата на Нювил няма да е никак лека, като се има предвид темпото, което водещите четирима пилоти показват от началото на състезанието. Те са събрани в 39.8 секунди, а петият Такамото Кацута е на 1:31.8 зад лидера.

Снимки: Red Bull Content Pool

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти