Минимален успех върна Зенит на върха

Шампионът Зенит излезе на първо място в Премиер лигата на Русия след трудна победа с 1:0 над гостуващия Оренбург. Бразилецът Густаво Мантуан отбеляза единствения гол за тима на Сергей Семак в 61-ата минута. Питерци имаха още много положения, но до последно трябваше да треперят.

В предишния кръг Зенит отстъпи с 0:2 на Краснодар, но сега отново е с аванс от 2 точки пред "биковете", които утре ще посрещнат Химки и ще могат да си върнат лидерската позиция в класирането. Оренбург се намира в зоната на изпадащите с едва 7 точки и само една победа от старта на сезона.

В сблъсък между състави от средата на таблицата Акрон и Пари (Нижний Новгород) направиха зрелищно 2:2. Матео Стаматов не беше в групата на гостите, а след двубоя стана ясно, че ръководството на клуба е взело решение да освободи старши треньора Саша Илич. Бившият наставник на ЦСКА - София застана начело на Пари НН на 4 май и помогна на отбора да запази мястото си в елита.

Срещу новака Акрон тимът от Нижний Новгород на два пъти беше в ролята на догонващ в резултата, но стигна до точката с попадения на Свен Карич в 47-ата минута и Зе Турбо в добавеното време. В класирането Пари НН е на 11-о място с 11 точки и е допуснал най-много голове до момента - 21.

Спартак (Москва) зарадва феновете си с нова хубав победа, след като преди няколко дни надви Динамо (Москва) с 3:2 в груповата фаза на Купата на Русия. Този път отборът на Деян Станкович разгроми с 3:0 Ростов на "Лукойл Арена" и заема пето място в класирането с актив от 19 точки.

"Червено-белите" изиграха много силно първо полувреме, в което вкараха и трите гола. Резултата откри Наил Умяров в 29-ата минута, а след това на два пъти се разписа Шамар Никълсън (34', 45'). За гостите, които са девети в подреждането, титуляр беше бившият нападател на Левски Роналдо.

Светослав Ковачев игра едно полувреме и получи жълт картон в мача на Ахмат срещу Рубин. Кавказкото дерби завърши с победа на тима от Казан с 2:0. Головете за домакините отбелязха Иля Рожков в 45-ата минута и Мирлинд Даку в 90-ата. В края на срещата Ахмат пропусна дузпа.

Рубин е седми в класирането с 15 точки, след като до днес не познаваше вкуса на победата от края на август. Ахмат също е в лоша форма в първенството и се намира на последната 16-а позиция с едва 6 точки, колкото има и Факел (Воронеж). В следващия кръг двата отбора ще се изправят един срещу друг в Грозни.

Още от Българи зад граница

Виж всички