Голямото измъкване на Англия продължи след дузпи срещу Швейцария

Англия се класира на полуфиналите на Евро 2024 след драматична победа с 5:3 след изпълнение на дузпи срещу Швейцария. “Трите лъва” отново изоставаха в резултата, както бе и в 1/8-финала срещу Словакия. Брийл Емболо даде преднина на “кръстоносците” в 75-ата минута, но само пет по-късно Букайо Сака изравни. В продълженията нови голове не паднаха, а при дузпите играчите на Гарет Саутгейт бяха безупречни, като последният удар от бялата точка реализира Трент Александър-Арнолд. Мануел Аканжи пропусна първата дузпа за Швейцария, което костваше мястото на “кръстоносците” на полуфиналите. Англичаните играха днес с нова схема, но по същия безидеен и скучен начин. Въпреки това "трите лъва" имаха известно надмощие преди почивката. През второто полувреме Швейцария бе по-активният отбор. Англия обаче отново се измъкна благодарение на индивидуалната класа на един от играчите си. В този случай това бе Сака, който изравни резултата. Положителната промяна в играта обаче така и не се видя.

“Трите лъва” имаха само една загуба в предишните 24 срещи с “кръстоносците”, като последното им поражение от този съперник е през 1981 година. Англия постигна 50-ата си победа на големи първенства, като това се случи в стотния мач на Саутгейт начело на отбора.

Саутгейт направи само една промяна от двубоя със Словакия - Езри Конса влезе на мястото на наказания Марк Геи. От няколко дни медиите на Острова предвиждаха, че селекционерът на “трите лъва” ще промени схемата и ще започне във формация с трима централни бранители. Така и стана. Информациите бяха, че крилото на Арсенал Букайо Сака ще започне днес като ляв уинг-бек, а Киърън Трипиър, който досега действаше като ляв бранител в мачовете на тима в Германия, ще бъде преместен отдясно. Първите минути на двубоя обаче показаха, че това не е вярно - Букайо Сака действаше като десен уинг-бек, а Трипиър бе отляво.

Коби Мейну отново беше партньор на Деклан Райс, а Фил Фоудън и Джуд Белингам действаха зад Хари Кейн.

Мурат Якин заложил на същия състав, който започна и в 1/8-финала с Италия. Това означаваше, че Гранит Джака, който имаше проблеми с адуктора, бе готов да започне. Брий Емболо стартира на върха на атаката, а Варгас и Ндой действаха по фланговете. Квадво Дуа остана на пейката за началото.

Първите десетина минути бяха равностойни, но след това англичаните се настаниха в половината на “кръстоносците”. Удари на Райс и Мейну от границата на наказателното поле бяха блокирани. Швейцарците пък много трудно изнасяха топката в този период. В 21-вата минута Фоудън, който имаше много по-свободна роля днес, изведе добре Сака отдясно. Звездата на Арсенал веднага центрира ниско по земя, но топката бе изчистена в първия ъглов удар в мача. От него не произтече нищо. В 28-ата минута Сака отново се измъкна отдясно, преодоля Ебишер и опита същото остро подаване по земя, но Аканжи изчисти.

В 36-ата минута Белингам много добре се освободи, след което обърна на другия фланг към Сака. Той центрира в наказателното поле, където Белингам пропусна, но Кейн не бе там и топката се озова в ръцете не Зомер. До почивката англичаните вдигнаха още повече процента на владеене на топката. В последната минута Сака за трети път проби добре отдясно, премина между трима съперници и върна към Мейну, но в решаващия момент Джака се хвърли на шпагат и с много важна намеса изби топката от краката на младежа.

Англичаните започнаха по-добре и втората част, но първата атака на швейцарците донесе и първия точен удар. Отправи го Емболо, но изстрелът бе много слаб и Пикфорд нямаше проблеми да улови.

В 57-ата Родригес центрира към Емболо, който засече с глава, но Конса игра добре и успя да блокира нападателя, след което Пикфорд отново хавана топката с лекота. Отборът на Швейцария обаче видимо се активизира в предни позиции и тези минути атакуваше по-опасно. “Кръстоносците” изпълниха два корнера, но от тях не последва нищо.

В 63-тата Якин направи двойна смяна - Ридер и Варгас бяха заменени от Цубер и Видмер.

По-добрата игра на Швейцария след почивката даде резултата в 75-ата минута, когато Ндой центрира отдясно, топката рикошира в крака на Джон Стоунс, който не се намеси добре, и стигна на далечната греда до Емболо, който изпревари Уокър и засече отблизо във вратата, давайки преднина на тима на Якин.

Едва тогава Сатугейт се реши да прави промени. Той направи три смени едновременно, като Шоу, Езе и Палмър влязоха на местата на Мейну, Трипиър и Конса.

В 80-ата минута индивидуалната класа на Сака, който бе най-добрият играч на Англия днес, спаси “трите лъва”. Звездата на Арсенал проби добре отдясно, отвори си коридор за стрелба и с много прецизен удар по земя стреля в долния десен ъгъл за 1:1.

След изравнителното попадение англичаните натиснаха, но не успяха да стигнат до нов гол и така се стигна до продължения.

В петата минута на първото от тях многоходова атака на Англия завърши с много хубав удар на Деклан Райс от около 25 метра, но Ян Зомер се намеси блестящо и успя да избие топката покрай гредата.

В стотната минута Фабиан Шер, който имаше жълт картон, спря пробив на Езе с цената на нарушение. Англичаните поискаха да получи втори картон, но Орсато го пожали. Малко след това отбраната на Швейцария не успя да изчисти топката, което даде шанс на Белингам да стреля. Първият му удар бе блокиран, а втория бе спасен от Зомер.

В 109-ата минута Кейн получи някаква контузия след сблъсък с Аканжи, след който полетя към скамейката. На мястото му влезе Айвън Тони. Шакири пък замени Емболо в състава на Швейцария.

В 117-ата минута Шакири изпълни много изненадващо корнер, стреляйки директно към вратата. Топката рикошира в сглобката на гредите. Швейцария завърши по-добре и в 119-ата минута Пикфорд спаси силен удар от границата на наказателното поле на Амдуни.

Стигна се и до дузпи. Англичаните трябваше да изпълняват първи. Коул Палмър, който бе безупречен през сезона от бялата точка, вкара първия наказателен удар. Пикфорд спаси дузпа на Мануел Аканжи, който стреля много слабо. Джуд Белингам също прати Зомер в противоположния ъгъл за 2:0. Фабиан Шер намали за Швейцария. Букайо Сака бе точен за 3:1. Пикфорд бе близо до това да спаси удара на Шакири, но изстрелът все пак бе достатъчно прецизен. Айвън Тони направи 4:2, но Амдуни също бе точен. Трент Александър-Арнолд вкара много убедително петата дузпа, пращайки Англия на полуфинал.

Още от Футбол свят

Виж всички