Швейцария за пети път ще се опита да си спечели място в топ 4 на голямо първенство

Националният отбор на Швейцария детронира защитаващия титлата си Италия с победа с 2:0 и така се превърна в първия четвъртфиналист на Евро 2024. В следващата фаза съставът на Мурат Якин ще срещне победителя от неделния осминафинал между Англия и Словакия.

Италия беше застигната от същата участ като предишните два европейски шампиона

За „кръстоносците“ това ще бъде пети четвъртфинал на Световно или Европейско първенство, но те никога не са били полуфиналисти в някой от двата турнира, въпреки че са участвали в 17 от техния общ брой от 38 досегашни издания.

Мурат Якин: Настроението в съблекалнята е отлично

Четвъртфиналите на Швейцария на Мондиал са три, като става въпрос за първенствата през 1934, 1938 и 1954 година. В първите два случая няма групова фаза, като тимът успешно преодолява първия кръг, а именно 1/8-финалите, но след това отпада след загуби съответно от Чехословакия с 2:3 и от Унгария с 0:2. През 1954 година страната дори е домакин на Мондиала. Тогава нейният национален отбор преодолява своята група, но отново е елиминиран на четвъртфинала в един от най-зрелищните мачове в историята на турнира, завършил 7:5 в полза на Австрия, като тук става въпрос за 90-минутен двубой.

Що се отнася до еврошампионатите, предстоящият четвъртфинал е едва втори за „часовникарите“. Единственият предишен е на Евро 2020, когато те сензационно отстраняват Франция след реми 3:3 в редовното време и продълженията, довело до изпълнение на дузпи, спечелено от швейцарците. В четвъртфинала срещу Испания тимът отново стига до изпълнение на дузпи след равенство 1:1 след 120 минути, но в този случай е победен от своя съперник при ударите от бялата точка.

Така в алпийската страна се надяват петият им четвъртфинал да се окаже успешен за тях. Ще разберем дали това ще бъде така на 6 юли от 19:00 часа в двубоя, който ще се изиграе в Дюселдорф.

Още от Футбол свят

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти