Рено връща Туинго като достъпен електромобил

Четвъртото поколение на популярния мъник Туинго ще е моделът, с който Рено ще влезе в сегмента на достъпните електромобили, което на европейския пазар означава базова цена под 20 000 евро. Рено показа прототип с носталгичен дизайн през ноември, а пазарното лансиране на серийния модел в Европа са очаква през 2026 година.

Какво обаче се знае за следващото Туинго? Дизайнът на прототипа е силно повлиян от този на оригинала от 1992 година, като автомобилът нараства на размери и се сдобива с по-аеродинамични форми, както и с пет врати вместо с три.

Ферари почете победа на Михаел Шумахер отпреди 20 години

Предназначеният основно за града Туинго ще е един от седемте модела, които ще бъдат създадени и произвеждани в Европа от новото поделение на Рено Група - Ampere. Все още няма официална информация, но се очаква новото Туинго да използва платформата AmpR Small, която доскоро беше известна като CMF-BEV и която е създадена специално за електромобили. Технически Туинго ще е близко до Рено 5 E-Tech, което пък ще възроди легендарния модел 5, но като електромобил, но най-вероятно ще е с по-евтина батерия и електромотори с по-ниска мощност.

Порше с нов рекорд за електромобили на „Нюрбургринг”

Големият шеф на Рено Лука ди Мео вече обясни, че гигантът преговаря със своите партньори и доставчици за споделяне на разходите по изследване и развитие при създаване на новите модели, включително и Туинго. Според него, Туинго ще промени сериозно пейзажа на европейския автомобилен пазар, точно както го направи и първата генерация на модела през 90-те години.

Възраждането на Ланча започва с новия Ypsilon

От Рено обещават базова цена под 20 000 евро, при това без включване на субсидиите, давани в отделните държави за покупка на електромобили. Също така се преследва и лизинг за под 100 евро на месец, който във Франция ще е и по-евтин заради използването на програмата Social Leasing, която използва държавно финансиране.

От БМВ отрекоха, че се отказват от дизела и бензина
Фолксваген подсказва за нов Golf през 2024 година

През 2026 възроденото Туинго ще има сериозна конкуренция на пазара. Дотогава трябва да са представени електрическите Ситроен е-С3 и ФИАТ Панда, които ще са много близки от техническа и технологична гледна точка. Също така, трябва да очакваме и сериозна група достъпни китайски електромобили с цена под 20 000 евро, както и Фолксваген ID.1, който трябва да се появи през 2025 година. Отделно такива модели планират още и Хюндай, Киа и Опел.

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти