В Астън Мартин очакват по-оспорвани битки в челото догодина

Директорът по представянето на отбора на Астън Мартин във Формула 1 Том Маккълоу заяви, че очаква през 2024 година разликите в челото на колоната да бъдат по-малки, което да доведе до по-оспорвани битки.

По думите на Маккълоу сезон 2024 може да бъде „фантастичен за спорта“, тъй като според него ще има едно събиране на колоната. Такова обикновено се случва с течение на времето, когато техническите правила са стабилни. А 2024 година ще бъде третата, в които ще се използват граундефект колите, които бяха въведени в началото на сезон 2022.

Сериозна диета е била в основата на доминацията на Ред Бул през 2023 година

Новата ера започна добре, но много бързо екипът на Ред Бул се установи на върха в класирането. През изминалия сезон 2023 „биковете“ спечелиха 21 победа в 22 състезания, като единственото им поражение дойде в Гран При на Сингапур.

Сайнц: Победата в Сингапур показва, че можем да се справяме с напрежението

Според Маккълоу обаче не победа на Карлос Сайнц и Ферари на „Марина Бей“, а квалификацията в Абу Даби е доказателство, че ще има събиране на колоната. В сесията за място на „Яс Марина“ в топ 10 попаднаха коли на осем различки отбора. Единствено Уилямс и Алфа Ромео нямаха представител в челната десетка, а Ред Бул и Макларън бяха двата отбора с по двама представители в Q3.

Алонсо каза каква ще е основната цел пред Астън Мартин през 2024 година

„Вижте, че имахме осем отбора в топ 10, при това с малки различни, това е феноменално, нали така? Това показва, че при стабилни правила винаги има елемент на събиране. Някои отбори се развиха добре през тази година, но самите те ще си признаят, че започнаха зле.„Така че аз смята, че следващата година ще бъде фантастична за спорта. Цялостното представяне на пистата ще бъде важно, не мисля, че разликите ще са големи. Но всеки ще преследва тези допълнителни 10-15-20 точки (притискане) повече, които да дадат предимство на пистата“, заяви Маккълоу.

Астън Мартин с ново име от 2024 година

Той също така каза, че Астън Мартин трудно ще повтори прогреса си от миналата зима в хода на тази. Британският екип завърши сезон 2022 на седмото място в конструкторския шампионат, но започна изминалата кампания като вторият най-добър екип.

Алонсо: Астън Мартин заслужаваше повече от всеки друг да спечели през 2023

„Очевидно фактът, че не бяхме толкова силни миналата година ни помогна да направим толкова голям скок. Ако сега направим същия скок ние ще сме пред Ред Бул, което няма да се случи.„Миналата година ние развивахме колата и в края на сезона ние бяхме много близо до четвъртия най-бърз екип. Така че да, ние бяхме близо до челото, но скок ни не беше толкова голям спрямо края на 2022 година.„Нашата цел ще е да създадем кола, която да има нужда само от промени на предното и задното крило, за да е силна на всяка писта“, обясни Маккълоу.

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти