В кои ралита ще кара Рованпера през 2024?

Двукратният световен шампион Кале Рованпера няма да защитава титлата си в WRC през 2024 и обяви, че догодина ще кара с ограничена програма. Финландецът обяви, че ще участва в “половината ралита” догодина, но все още не е ясно кои са те.

Латвала и Себастиен Ожие ще си делят ролята на трети пилот в Тойота, но няма да делят една кола и ще има ралита, в които ще карат един срещу друг. Кои обаче състезания ще влязат в програмата на Кале?

Как Тойота ще комбинира програмите на Ожие и Рованпера?

С оглед на амбициите на Ожие в рали “Монте Карло”, където той ще преследва десета победа, то най-вероятно сезонът на Рованпера ще започне в снежното рали “Швеция”, което е втори кръг.

Изненада! Кале Рованпера няма да защитава титлата си в WRC догодина

Много е вероятно Кале и Ожие да участват в рали “Сафари” - двамата се представят много силно в Кения. Ожие го спечели през 2021 и 2023, а Рованпера - през 2022. А и почти сигурно, че Ожие пак ще стартира в Кения.

Слух: 10 ралита за Ожие догодина

На асфалта в Хърватия ще участва Ожие, а Кале ще се върне в колоната за рали “Португалия”, където записа две поредни победи. Следващото макадамова състезание в Сардиния не е сред любимите на Кале, така че в началото на юни там ще стартира Ожие.

Танак: Нещо не е наред в WRC

След това обаче идват трите бързи макадамови ралита, които са в основата на програмата на Рованпера: “Полша” в края на юни, “Латвия” през юли и в началото на август - “Финландия”.

ФИА отчете интерес на нови производители към WRC

Ожие ще преследва победата в рали “Акрополис” в началото на септември, въпреки че Кале има две победи в Гърция в последните 3 години и не е сигурно дали ще го пропусне. Най-вероятно Рованпера ще стартира в Чили. После е ред на Ожие в рали “Централна Европа”, а след това и двамата ще участват в рали “Япония” на финала на сезона.

8 макадамови ралита в WRC догодина

При това разпределение и двамата ще имат по 7 рали, а към “Япония” всеки от тях ще добави по само едно рали извън Европа - “Сафари” за Ожие и “Чили” за Кале. Но тази програма не отчита слуха, че Ожие може да стартира в 10 ралита догодина.

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти