Шампионът в Индикар е по-добър пилот от Верстапен?

Макс Верстапен е съвсем близо до третата си поредна световна титла във Формула 1, която може да стане факт още другата седмица в Катар. Нидерландецът доминира в последните два сезона във Формула 1 в комбинация с Ред Бул RB19 и мнозина вече го обявиха за един от най-добрите пилоти на всички времена. 

Разбира се, това няма как да е обективна оценка. И винаги има доводи за това, че дори и в днешно време и в други шампионати има пилоти, които могат да съперничат на Макс – пример за това е испанецът Алекс Пало, който преди по-малко от месец спечели втората си титла в американския шампионат Индикар. Пало също доминира този сезон и в крайното класиране изпревари втория с 78 точки.

Макларън пак се забърка в съдебен спор за пилот

А аржентинският пилот в Индикар Агустин Канапино е на мнение, че и Пало трябва да бъде включен в групата на най-великите пилоти и дори обясни, че испанецът е по-завършен пилот от Макс Верстапен. Има ли Канапино основания за това твърдение?

Проучване показа – Формула 1 губи от доминацията на Верстапен и Ред Бул

Разбира се, с оглед на разликите в двата шампионата пряко сравнение няма как да се направи и едва ли един ден Верстапен и Пало ще са съотборници, но тезата на аржентинеца не е лишена от логика.

Два отбора във Формула 1 искат испанец от Индикар

„Пало е изключителен и според мен, той е най-добрият пилот в света. Ако не е най-добрият, то със сигурност е в топ. Смятам, че той е по-завършен пилот от Верстапен. Това, което Алекс прави в Индикар е направо извънземно”, обясни Канапино пред Fox Аржентина.

Шампионът в Индикар: Съжалявам за пилотите от Формула 1

Аржентинецът веднага поясни, че не омаловажава постиженията на Макс, но изтъкна, че победите на Пало в Щатите са постигнати на три различни типа трасета: овали, градски трасето и постоянни писти, като той е показал, че може да се адаптира много бързо при всякакви условия.

Перес-старши: Тимът на Ред Бул е изграден около Верстапен

„Верстапен също е извънземен, за мен той също е на пиедестал – допълни Канапино. – Но състезанията на овал правят Индикар напълно различен шампионат, на овалите е много по-екстремно, а във Формула 1 няма такива трасета. Затова и смятам, че Пало е по-добър.”

Васьор: Не можем да отлагаме битката с Мерцедес за 2024

Друг важен аргумент в полза на Пало е, че възможностите на автомобилите, както и на задвижващите системи в Индикар са много по-изравнени в сравнение с Формула 1, където Ред Бул се радва на огромно предимство. В Щатите уменията на пилота имат много по-голямо значение за това дали той ще е в челото или по-назад, докато във Формула 1, когато един отбор има сериозно предимство, то съперниците му почти нямат възможност да му се противоставят.

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти