Перес обясни защо е бил по-бавен от Верстапен

Серхио Перес обясни голямата разлика в темпото му и това на Макс Верстапен в първите обиколки на Гран При на Нидерландия, когато заваля, но мексиканецът беше един от първите, които се върнаха на пистата с гуми интермедия и това го изведе начело на колоната.

Като поведе Перес имаше аванс от 10,4 секунди пред Джордж Ръсел с Мерцедес и 14,246 секуди преднина пред Верстапен преди 4-ата обиколка, като Макс също вече беше с гуми интермедия.

След това световният шампион започна бързо да топи аванса на Перес, дори в една обиколка намали преднината му с над 4 секунди, като разликата между тях се сви на 4 секунди и Макс спря в бокса за нови гуми, тъй като пистата започна да изсъхва, а с това решение той и Ред Бул пресякоха стратегията на Перес.

Хорнър отново обяви, че Перес ще кара за Ред Бул

„Ние очаквахме още дъжд, от тима ми казаха, че предстои отново да завали – обясни Перес по-ниското си темпо с гумите интермедия и загубата на време спрямо Верстапен, който почти го догони, след което спря в бокса за сликове. – Пистата вече изсъхваше и ако натисках по-сериозно, щях да унищожа гумите интермедия, с които бях в този момент.”

Операцията на Рикардо е успешна, той пропуска „Монца”

При пресичането на Макс на стратегията на Перес в 11 обиколка, мексиканецът и екипът му реагираха в рамките на следващата обиколка, но вече беше късно – той спря в 12-я тур и се върна на пистата на 3,5 секунди зад съотборника си.

Макс Верстапен изравни рекорда за поредни победи с хладнокръвно каране в Нидерландия

„В такива ситуации тимът има повече информация от нас. Това е нещо, което ще обсъдим с екипа и съм сигурен, че има причина за това”, коментира Перес, който използва подобни думи всеки път, когато тимът го ощети стратегически в полза на Верстапен.

Макс: Много съм щастлив от тази победа

След като Макс пресече стратегията на Перес, Верстапен с лекота излезе начело, а по-късно Перес се завъртя на спирането за първия завой при следващия много по-силен дъжд малко преди финала и загуби второто място в битката с Фернандо Алонсо.

Волф: Катастрофални грешки в стратегията

Малко по-късно Чеко влезе в бокса за мокри гуми, но превиши ограничението на скоростта, там го хвана червеният флаг, но той рестартира от трета позиция. Мексиканецът обаче получи 5 секунди наказание и беше изместен от последната позиция на подиума от Пиер Гасли с Алпин.

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти