В Макларън се радват на едно правило, което е променило Формула 1

Ръководителят на отбора на Макларън Андреа Стела изказа своето възхищение от правилото, което бе въведено във Формула 1 в началото на 2021 година, което позволява на по-слабите отбор по-бързо да заличат пасива си от по-силните тимове.

По-специално испанецът визира ограничението за тестване на аеродинамични компоненти във въздушните тунели. Според тези правила всеки екип разполага с различен период, в който може да използва въздушния си тунел, като колкото по-напред в класирането е даден тим, толкова по-голямо ограничение има.

Макларън: Не сме копирали колата на Ред Бул

Тези ограничения се преизчисляват два пъти годишно – веднъж след края на даден сезон и още веднъж на 30 юни. Така ограниченията максимално рефлектират временната форма на всеки отбор и позволяват на по-слабите да имат по-голяма свобода в търсенето на начини да се доближат до челото.

Зак Браун: Впечатляващ прогрес на Макларън

Тимът на Макларън бе един от тези, които получиха малко по-голяма свобода за работа във въздушния тунел в средата на сезон 2023. Тимът от Уокинг разполагаше с 90% от максималното разрешено време в първите шест месеца на годината, а сега има 95%, тъй като на 30 юни беше на шестото място в конструкторския шампионат, след като завърши сезон 2022 на петото.

Макларън MCL60 получава последни подобрения за „Зандвоорт”

„Определено приветстваме наличието на повече часове от водещите отбори. Това ни позволява да изпробваме повече идеи във въздушния тунел.„Може да имаш безброй часове във въздушния тунел, но всичко зависи от качеството на нещата, които тестваш. Сега ние сме в добра позиция от тази гледна точка и затова приветстваме тези допълнителни часове“, заяви Стела преди медиите.

Макларън най-после напуска въздушния тунел на Тойота

Още преди да получи тази малко по-голяма свобода тимът на Макларън бе започнал разработката на подобренията, които бяха въведени по MCL60 в последните седмици преди лятната пауза. Те превърнаха болидът на Ландо Норис и Оскар Пиастри от един от най-разочароващите в един от най-обещаващите за само няколко състезателни уикенда.

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти