От Априлия искали още по-драстична промяна във формата на MotoGP

От Гран При на Великобритания тази седмица в MotoGP ще се използва нов формат на състезателните уикенди. Според него единствено резултатите от втората тренировка в петък ще се взимат под внимание за разпределянето на пилотите в първата и втората фаза на квалификацията. До сега общото подреждане от двете петъчни сесии определяше кои десетима пилоти ще карат директно в Q2.

Официално: Променят формата на MotoGP в средата на сезона

Тази промяна бе направена заради зачестилите падания в рамките на първите тренировки, които идвах в резултат на прекомерното натискане от страна на пилотите след само 30 минути на пистата. Преди началото на уикенда на „Силвърстоун“ изпълнителният директор на Априлия Масимо Ривола разкри, че производителят от Ноале е предложил още по-голяма промяна във формата на MotoGP.

Баная е големият печеливш от нововъведението в MotoGP

По думите на италианеца от Априлия са искали петъчните тренировки изобщо да не се взимат под внимание при определянето на пилотите, които ще прогресират директно в Q2.

Нови правила за гумите в MotoGP от Гран При на Великобритания

„Ние напълно подкрепихме идеята първата тренировка да не важи за Q2. Само трябва да видите броя на падания, контузиите и унищожените мотори в миналото. Така че бързо стана ясно, че този формат не работи.„Ние дори предложихме и двете петъчни тренировки да не се броят за Q2. Така първият ден щеше да бъде изцяло тренировъчен и щеше да е по-спокоен. Така щяхме да можем да тестваме повече неща в петък и да се фокусираме повече върху настройките. Така пилотите нямаше да карат толкова дълго на ръба, рискувайки живота си, за да влязат в топ 10“, обясни Ривола.

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти