Tech3 ГАСГАС заяви Еспаргаро за ГП на Германия, но лекарите бяха на друго мнение

Пол Еспаргаро ще продължи своето възстановяване от контузиите, които получи във втората тренировка за Гран При на Португалия, с която стартира сезон 2023 в MotoGP и ще пропусне и предстоящата този уикенд Гран При на Германия.

Първоначалните планове на испанеца бяха той поне да се опита да кара на „Заксенринг“ и дори Дорна, собствениците на MotoGP, го бяха включи в официалната пресконференция, която ще се проведе в четвъртък. Малко по-късно обаче Еспаргаро получи забрана от своите лекари да кара тази седмица и така той ще трябва да пропусне шести пореден състезателен уикенд.

Неговото място в екипа на Tech3 ГАСГАС отново ще бъде заето от Йонас Фолгер, който ще има шанса да кара пред домашна публика. Германецът замества Еспаргаро от Гран При на Америките насам, като в петте си участия той има най-добро класиране от 12-то място именно в първото си състезание. В своето единствено участие в Гран При на Германия в MotoGP, отново с Tech3, но тогава с мотор на Ямаха през 2017 година, Фолгер финишира втори зад победителя Марк Маркес, което е и неговият най-добър резултат в кралския клас.

За Еспаргаро ще има още един шанс той да се завърне в MotoGP преди лятната пауза, а това ще бъде Гран При на Нидерландия следващата седмица. Ако и на „Ассен“ испанецът не кара то почти сигурно неговото завръщане ще бъде в Гран При на Великобритания след лятната ваканция. Уикендът на „Силвърстоун“ е предвиден за 4-6 август, което означава, че между състезанията в Нидерландия и Великобритания ще има цели шест седмици пауза.

Първоначалното тя трябваше да бъде по-къса, но отмяната на Гран При на Казахстан доведе до нейното удължаване. Стартът на пистата „Сокол“ край Алмати трябваше да бъде на 9 юли, но тъй като пистата все още не е довършена той бе анулиран, а от Дорна избраха да не го заменят и така за поредна година MotoGP загуби един кръг през лятото. През 2021 и 2022 това се случи и с Гран При на Финландия, която изобщо не попадна в календара за този сезон, след като „Кими Ринг“ фалира.

Няма да има Гран При на Казахстан в MotoGP

Еспаргаро няма да бъде единственият пилот, който няма да участва в Гран При на Германия тази седмица, тъй като и Алекс Ринс, и Жоан Мир няма да могат да карат на „Заксенринг“. Ринс е с две счупени кости в десния си крак и няма да кара и в Нидерландия, докато Мир има контузия на дясната ръка и не е ясно дали и той ще пропусне Гран При на Нидерландия. Нито Ринс, нито Мир ще бъдат заменят този уикенд и така LCR Хонда и Хонда ще има с по един мотор по-малко.

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти