Балкан прегази Ямбол, за да си осигури сблъсък с ЦСКА на полуфиналите

Шампионът на България Балкан оформи полуфиналното каре в турнира за Купата на България. Баскетболистите на Петър Златанович изнесоха истински рецитал в столичната "Арена София", след като надиграха по всички показатели Ямбол със 97:66 (31:14, 24:17, 19:14, 23:21) в последния четвъртфинален сблъсък от тазгодишното издание на надпреварата. Така ботевградчани оформят зрелищен полуфинал с отбора на ЦСКА, който по-рано днес надигра Спартак Плевен с 82:63.

ПЪРВА ЧЕТВЪРТ:Двубоят започна по отличен начин за символичните домакини от Балкан, които бързо дръпнаха с шест точки преднина след две поредни тройки на Никос Дипларос за 6:0. Ямболии също откриха сметката си с успешни изяви на Декуан Морис и Иван Лилов, но след това ботевградчани продължиха устрема си и първи достигнаха до двуцифрената преднина след трета тройка на Дипларос, както и с кош и фал на Павлин Иванов за 14:4. Шампионите на България продължаваха да съсипват опонента си с точни изстрели от далечно разстояние, като разликата бе увеличена до цели 14 точки още в средата на първата четвърт при 20:6. 

Ямболии нямаха отговор срещу почти перфектната стрелба от зоната за три точки на "зелените", които започнаха мача с 6/10 зад дъгата. Павлин Иванов стана автор на шестата тройка на своя тим, като благодарение на него преднината на тима му се покачи до 16 точки при 25:9. В крайна сметка отборът на Петър Златанович поведе с 31:14 след една четвърт игра.ВТОРА ЧЕТВЪРТ:Последният мач за деня в "Арена София" изглежда имаше потенциал да завърши доста бързо, предвид отворилата се 23-точкова разлика още в началото на втората четвърт. Балкан отвори периода със серия от шест поредни точки и по този начин поведе с 37:14. Бившият играч на Кливланд Кавалиърс Денг Адел също показа пробуждане в сравнение с първите си два мача за тима и чрез негова тройка дистанцията се увеличи с още три точки за 40:14. 

Ботевградчани рано-рано си решиха нещата в своя полза, след като още в средата на третата четвърт преднината им достигна внушителните 33 точки при 51:18. Ямболии показаха известно пробуждане в минутите до края на първото полувреме, затваряйки втората четвърт със серия от 4:13, за да съкратят изоставането си до 24 точки на голямата почивка при 55:31.ТРЕТА ЧЕТВЪРТ:Ямбол не успя да прехвърли силната си серия от първото полувреме в третата четвърт и получи допълнителни удари от силно мотивирания тим на Балкан. Христо Захариев и Пол Джаксън се отчетоха с тройки, за да могат ботевградчани отново да се радват на аванс от 30 точки при 68:38 в средата на третия период. До края на третия период Балкан запази убедителния си аванс и вече можеше да се нарече сигурен полуфиналист, тъй като разполагаше с преднина от 29 точки преди началото на "формалната" последна четвърт - 74:45.

ПОСЛЕДНА ЧЕТВЪРТ:Гръмогласните фенове на Балкан се превръщаха във все по-шумни и по-шумни с течение на срещата. Любимият им отбор крачеше убедително към полуфиналите, като пет минути преди финалната сирена тимът водеше с 87:52. Добрата новина за "зелените" бе свързана и с това, че новите попълнения на тима Пол Джаксън и Денг Адел бяха сред най-резултатните днес, като към този момент първият имаше 12 точки, а вторият - 11. С тройката на Александър Гавалюгов за 90:54 пък вече беше ясно, че всички 12 състезатели в групата на "зелените" се бяха разписали в срещата. Шампионите не успяха да достигнат границата от 100 точки, но така или иначе се поздравиха с триумфа след 97:66 в своя полза.

Никос Дипларос и Пол Джаксън станаха най-резултатни за Балкан с по 14 точки за победата. Денг Адел добави още 11 точки и 8 борби, като всички 12 баскетболисти в групата на "зелените" отбелязаха поне по две точки. Трей Сампсън се отличи с 15 точки и 6 борби за Ямбол. Иван Лилов добави 11 точки и 7 асистенции, а Декуан Морис допринесе с 10 точки и 5 борби.ТИТУЛЯРНИ ПЕТИЦИ: БАЛКАН: Никос Дипларос, Павлин Иванов, Христо Захариев, Димитър Димитров, Мануел Суарес ЯМБОЛ: Георги Герганов, Декуан Морис, Иван Лилов, Павел Маринов, Трей Сампсън

ЦСКА се изстреля към полуфиналите след нова лекция на Чо
Левски си поигра с огъня, но продължава към полуфиналите за Купата на България
Черноморец сътвори сензация и детронира Рилски спортист

Още от Баскетбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти